Insajderi 1

Zarezao je on plajvaz pa je na svom Fejsbuk nalogu ispisao, između ostalog, da se fudbal kod nas igra zbog kladionica, da se svi dodvoravaju Zvezdi i Partizanu, kako je sve namešteno, a zbog nameštanja se iz lige izbacuje samo jedan klub (Smederevo).

Rukovodstvu FSS ništa ne zamera, već fudbalskoim svetu koji je dozvolio da takvi dođu na čelo organizacije, ali zato direktno optužuje za lopovluke zbog kojih je OFK Beograd završio u Trećoj ligi, za basnoslovne transfere stranaca u Zvezdi koji guše domaće igrače i decu.

Na kraju napominje da neće da ćuti, da se ne plaši nikoga, „Meni ne može da se naredi, na mene ‘navijač’ ne može da izvrši pritisak jer imam i ja svoje ‘navijače'“.

Ubrzo potom oglasio se direktor omladinske škole Crvene zvezde Dragan Mladenović, koji je Koromana „podsetio“ da uredno šest godina i dan danas podiže platu u Zvezdi, i da ta plata nije mala.

Na šta mu je Koroman odgovorio da pogleda koliko je on novca oprostio Zvezdi i koliko joj je dao.

Polemika će biti nastavljena, svašta će tu biti još izgovoreno, ali suština priče je već ogoljena.

U srpskom fudbalu nema „čistih“, i ako su neki pre ulaska imali čiste namere, kasnije su isprljali ruke. I zato je svako „insajdersko“ oglašavanje, pa bilo i ovako paušalno i „bezimeno“ jer neće da „imenuje neke ljude sa tako odvratnim nadimcima“, u srpskom fudbalu retko, jer se uglavnom vodi računa da svi budu ili podmireni, ili poplašeni.

Tri stvari se u ovoj priči koju će brzo prekriti najpre relatizovanje, a potom zaborav, ipak mogu nazvati „sistemskim“. Najpre, što je Koroman, koji je u tom sistemu godinama funkcionisao, a po rečima Mladenovića „funkcioniše“ i sada, reagovao tek kad je lično pogođen.

Smederevo, čiji je trener, prebačeno je u niži rang iako se lige proširuju zato što je ove sezone već „kažnjeno“ za nameštanje utakmice sa Kabelom.

Zatim, što apostrofira „lopovluke“ kao ključni problem srpskog fudbala, i „razlog“ za postavljanje kadrova u Savezu i klubovima. I konačno, što naglašava da se ne plaši zato što i on ima „svoje navijače“.

Dakle, sve je u redu dok te lično ne zacepe, slučaj škodi onom koga zgodi.

Ista je stvar i kad su „tokovi novca“ u pitanju, nit je OFK Beograd propao „juče“, nit se išta o transferima sa mnogo nula ovde ikada znalo. A s obzirom da se „ćuti“ u strahu od „navijača“, ako hoćete da progovorite, prvo morate da obezbedite „svoje“.

I „država“ bi možda u fudbalu nešto raščistila da ne mora da pominje imena i da se ne plaši.