Tačnije, izvorno značenje se sve više i više potiskuje, neke nove generacije ga čak i ne znaju, ali je rabljenje onih figurativnih i kolokvijalnih sve raširenije.

Od onog „seksualnog“, kad nije ni brak, ni veza, ni šema, nego „kombinacija“, do načina zarađivanja za život. Bio sam prisutan kad jedan predškolac nije znao da odgovori vaspitačici šta mu je tata po profesiji. A kad ga je ona upitala – „Dobro, pa šta radi?“, odgovorio kao iz topa – „Ima kombinacije“. Znao sam da se taj čovek bavi muljažama, sitnim prevarama, preprodajama i tad mi je zvučalo vrlo kreativno kako je to definisao svom detetu.

„Kombinacije“ su domaća reč i u srpskom fudbalu. I na terenu, i van njega, i u kupovini i prodaji igrača, i u sastavljanju tima. Glavešine klubova često dovode trenere sa „smislom“ za kombinacije, da bi kad se odradi neki transfer, svoje zasluge naplatili „ugrađivanjem“. Kad nekog želite da „ocrnite“ u struci i javnosti plasirate priču da je „sklon kombinacijama“. Kombinacije u domaćem loptanju su i „legalna nameštanja“ tri za tri boda, izbor sudija, guranje tatinih sinova… Ovih dana su ipak najaktuelnije kombinacije oko reprezentacije.

Većina onih koji su bili protiv postavljanja Muslina za selektora reprezentacije kao argument su navodili da ga je u Francuskoj, a posebno u Rusiji bio glas da na „kombinacije“ nije gadljiv. U Srbiji je treća po redu mantra da nam neće menadžeri sastavljati reprezentaciju, odmah posle rasta BDP-a i nepokolebljivog puta u EU i prijateljstva sa Rusijom. Kad su Muslina smenjivali, niko nije pomenuo da je razlog bilo ikakvo ugrađivanje ili mešetarenje, već razmimoilaženje u ideji kako tim za Rusiju treba da izgleda.

Pisano je već ovde da je po sebi „bljak“ da neko iz Saveza „ima mišljenje“ ko treba da igra za reprezentaciju, pa ga posle suočava sa selektorovim. U normalnijem svetu, selektora biraš pažljivo, po stručnosti, rezultatima, ličnosti, a onda sve on to isto radi kad su igrači u pitanju. Ako nisi za kombinacije. Ako jesi, a to mu ovde dođe tako normalno, onda biraš nekog ko hoće da sarađuje u toj operaciji, a odgovornost za rezultate preuzme na sebe. Trećeg puta nema, ma kako se Srbi najčešće za njega „odlučuju“.

„Pitanje svih pitanja“ kad je projekat „Srbija u Rusiji“ u pitanju je, dakle, ko sastavlja kombinaciju od 24 imena fudbalera koji će putovati u Rusiju, koliko će taj tim biti „kombinovan“, i ko će se sve na tom spisku naći „pod pritiskom“ sportske ili stručne javnosti.

Menadžeri nam neće sastavljati tim, rekao je odavno predsednik Saveza. Jer tim je već sastavljen, ali je u kombinaciji sve manje onih koji bi i da ga potpišu svojim imenom.