„Renesansa srpskog fudbala“, sigurno će se složiti isti, završena je pre početka novembra iste godine. Slava joj.

Kako to, pitaju se njeni savremenici, kad reprezentacija ide na Mundijal u Rusiju, a Partizan i Zvezda još imaju šanse da se domognu proleća u Ligi Evrope? Otkud to da svi pozitivni efekti tih rezultata za tili čas nestanu i „odjednom“ se sve vrati na staro? Kome je ta „renesansa“ smetala te je ugasio svetlo i trčeći unazad ruši sve pred sobom?

Pomenuta pitanja su, naravno, po svojoj suštini retorička, odgovori se podrazumevaju ili su sasvim suvišni. Ali u srpskom fudbalu postoje i suvišna pitanja, suvišna zato što na njih ne možete očekivati odgovor, ili zato što ne možete doći u priliku da ih postavite. Čak i kad neke sulude stvari morate da pretpostavite. Recimo, Kokeza je doveo Muslina, Kokeza ga smenio, ali zašto? Dalje, Kokeza želi da Partizan bude prvak i da uruši Zvezdu, u taj posao upregao je ceo FSS, većinom zvezdaše, ali kako i zašto?

Od njega nikad nećemo dobiti iskrene odgovore. Pet meseci od kad je Zvezdan Terzić počeo po prvi put da ga smenjuje, a dva dana nakon što je isti to počeo drugi put, nismo saznali zašto je prećutao sve prolećnje optužbe za nameštanje prvenstva, manipulacije sudijama i „otimačinu“. Pre mesec dana smo saznali da prošle sezone nije bilo kažnjavanja ljudi „koji unose haos i pometnju“ u srpski fudbal, zato što „pravilnici nisu bili definisani“, ali sada je sve u redu pa će čak i mera „udaljavanja iz fudbala“ biti primenjena ako treba. Pre dva dana sa istog mesta sve je direktno predsedniku Saveza ponovljeno sasuto u prvo lice, predsednik nije automatski pokrenuo „lex kokezis“ i sigurni smo da neće. Sezona lova na sudije je tek počela, proletos nije bilo kažnjivo ulaziti im u svlačionice i pretiti im telefonom, ko zna šta će sve ove jeseni izmaći „definiciji pravilnika“. Sudije se, s druge strane, suspenduju preko medija, kao što se smenjuje selektor.

U isto vreme reprezentacija će turneju po Dalekom istoku iskoristiti za dve turističke utakmice, spisak igrača će navodno saopštiti Mladen Krstajić, vd. selektor, vd. tim sa vd. igračima koji je odabrao neko drugi odigraće tamo da im vreme prođe, uigravaće se, ima vremena, u preostala dva reprezentativna termina.