Odjednom naiđe meda, obiđe ih sve, kupi šta mu treba i izađe iz radnje. Neko iz reda dobaci „Medo, pederu“, na šta se on ljutito okrene i upita „Ko je to rekao“. Svi spuste glave, i meda ode. Zeka stigne na red, kupi rakiju, trgne pet-šest puta i zaurla u daljinu – „Šta ko je reko, ja sam reko“.

U petak uveče u trenucima kad je Partizan još euforično slavio plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope, a Zvezda meračila jer joj je i bod protiv Kelna u Beogradu dovoljan da i ona oseti miris evropskog proleća, iz UEFA je stigla vest da je protiv oba kluba pokrenut postupak zbog „rasizma navijača“. Iščuđavanja kako je to moguće kad su u oba kluba tamnoputi igrači među najomiljenijim bila su suvišna: previše se poslednjih meseci pisalo o tome da i poslednji navijač na stadionu ne zna da pod „rasizam“ UEFA i FIFA podrazumevaju i sve vrste diskriminacije – šovinizam, homofobiju… Uostalom, klubovi su im već zbog toga kažnjavani. U pitanju je jasno postupak zbog transparenata koji su skriveno i metaforično pokazivali podršku sveže osuđenom Ratku Mladiću, ne pomenuvši mu ime, pitanje je koliko će disciplinci iz Niona ići u sitna crevca i otkrivati da li su „Blago majci koja te je rodila“ i „Hiljadu doživotnih da su ti dali častan Srbin tebe slavi“ dovoljno „eksplicitne“ poruke da bi bile kažnjive. Zanimljivo je da su navijači „donekle“ poslušali apele uprava klubova i pokušali da budu „diskretni“.

Već za vikend na fudbalskim terenima u Srbiji, sve je došlo „na svoje“. Najpre su igrači nižerazrednog novosadskog FK „Kabel“ na utakmicu Vojvođanske lige, Novosadsko-sremskog okruga, izašli u majicama sa likom Ratka Mladića. U Dobanovcima je na utakmici protiv Novog Pazara Mladiću skandirano, a podrška je bila najjača i najmasovnija baš od navijača Zvezde i Partizana. Izveštači su to zabeležili i… to bi bilo sve dragi gledaoci.

Za neupućene: sve što je na stadionima zabranjeno po UEFA i FIFA propisima, zabranjeno je i u Srbiji po propisima FSS, to je jednostavno uslov za punopravno članstvo. Dakle i pirotehnika, i „politika“ u svim oblicima, a posebno svi oblici diskriminacije. Elem, ne postoje stvari koje u evro takmičenjima ne smete raditi jer su kazne drastične, a u Srbiji možete jer su „simpatične“. Fudbalski savez, jednostavno i ogoljeno, ne poštuje sopstvene propise, ne primenjuje ih ili to radi selektivno, to važi i za službena lica na utakmicama, sudije, delegate. I uopšte nije važno da li je u pitanju Mladić, važno je da je u pitanju „politički“ stav, a kao takav na stadionima nije dozvoljen.

I FSS i klubovi se ovde ponašaju kao onaj zeka iz vica – „radi šta hoćeš, otišla UEFA“. Zaboravljajući da ovaj meda iz 21. veka ima oči i na leđima.