Naprave oni takvu tortu, zeka ponovo ulazi sa istim pitanjem, a oni srećni odgovore da imaju. „Jel da da je bljak“, reče im zeka u odlasku.

Ni recepturu iz naslova verovatno niko ne konzumira, što ni najmanje nije smetalo čelnicima FSS da smisle originalnu u čast odlaska reprezentacije na Mundijal u Rusiju, i uz „sve počasti“ selektoru koji je tu akciju uspešno sproveo. Neće mediji i čaršija smenjivati i postavljati selektore, reagovao je u jednom dnevnom listu „spontano“ na pisanje nekih portala predsednik FSS Slaviša Kokeza. „Spontano“ baš, jer su se „spekulacije“ da će Muslin biti smenjen, a selektor postati Dragan Stojković Piksi, pojavile na sajtovima u poslepodnevnim časovima, možda par sati pre nego što je zaključeno prvo izdanje novina u kojima je Kokeza reagovao, ne izjavom, nego intervjujčinom. Rekao je on tu od svega pomalo, ali je „naglasio“ da će se o sudbini Muslina i Bunjevčevića odlučivati kad se vrate sa puta. Ne odgovorivši na pitanje šta stoji u ugovoru Saveza sa Muslinom. „Jel da da je bljak“, pomislila je većina koja na ramenima nosi glavu, a ne medicinku.

Pre godinu i po dana kad je Muslin ustoličen, predsednik FSS nije ni najmanje krio da je Muslin „njegov izbor“, kao što je to svojevremeno pričao Karadžić kad je doveo Antića. Sve vreme tokom kvalifikacija provlačilo se to „Kokezin izbor, Kokezin rizik“, nikad nije ni sa rezervom provučeno da je u odlučivanju bilo kakvu ulogu imao bilo ko iz Saveza. Sada u „reagovanju“ na glasine Kokeza kaže kako će posle razgovora sa Muslinom organi Saveza doneti odluku u skladu sa interesima reprezentacije, kakvi organi, kakvi bakrači. Stručni savet ne postoji, Izvršni odbor kao i uvek aminuje sve što predsednik kaže, sve je u toj organizaciji odvajkada postavljeno „inokosno“, sa „širokim ovlašćenjima“ predsednika. Na prvi pogled logično: Kokeza ga postavio, Kokeza ga smenio, ono što ostaje nejasno je samo – zašto?

Argumenti da je reprezentacija, iako se kvalifikovala kao prva u grupi, igrala bledo, da im je „splet okolnosti“ mnogo puta išao u korist, da ima dosta igrača čiji je zenit odavno prošao, da nema kreacije, stoje i tu nema ničeg spornog. Na takve analize ovih novina i možda još ponekog medija, pljuštale su patriotske packe, na opstajanje van euforije i patosa, takođe. Uz realnost da u Rusiji ama baš nemamo nikakve šanse za ozbiljniji rezultat, baš je pogodno da se na ta lepa mesta, selektorska i direktorska, dovedu neki „dragi ljudi“.

Nije bilo „bljak“ ni Nigeriji (dva puta), Kostariki i Obali Slonovače koje su se pre Kokeze ovog setile.