Privid 1

Ono, da pobedimo i koronu kao i sve druge domaće i uvezene neprijatelje koji su, takođe, ponekad „nevidljivi“, što im ne pomaže da ne budu pobeđeni. Po više puta.

U trenutku kad zdrav razum a i poneki epidemiolog ako ga baš pitate,  nalažu da nema nikakvog osnova da fudbal u Srbiji krene 1. avgusta, predsednik Srbije gostujući u emisiji prozaičnog imena i strogo dirigovanog sadržaja izjavio je da očekuje publiku na septembarskim fudbalskim utakmicama.

Te da i on jedva čeka da ode i odgleda neku utakmicu sa sinovima, da nastavi sa „normalnim životom“.

„Objasnio“ je on i da je u vreme derbija, a verovatno je mislio i slavlja titule, i finala kupa, i teniskog turnira, epidemiološka situacija bila „povoljna“, te da „odatle“ nije ni moglo biti širenja zaraze.

Superliga Srbije treba da počne 1. avgusta, klubovi su uglavnom već na pripremama, a niko u Srbiji ne zna, ili ako zna vešto krije, koliko je igrača do sada uopšte testirano, koliko je od testiranih bilo pozitivno te da li uopšte postoji epidemiološka slika lige koja je najavljena za 15-ak dana.

Tu i tamo iskoči neka vest iz jednog od dva najveća kluba koji valjda imaju i neku protekciju pri testiranju, vapaj iz Niša da ne mogu da dođu na red, nagađanja o zaraženim u nekim drugim klubovima.

I to je sve.

U Superligi u sezoni 2020/21. takmičiće se 20 klubova, sa po najmanje 20 igrača u pogonu i najmanje još po deset članova logistike, od trenera do ekonoma.

Paušalno, najmanje 600-700 njih već je ušlo u pun trening sa kontaktom, a da pojma nemaju da li i koliko rizikuju. I da li će, a kamoli koliko puta biti testirani do početka Lige, i kad ona počne.

Epidemiolozi svakako imaju pametnija posla od fudbala, ali muk iz FSS po tom pitanju odjekuje kao prazna glava.

Srbija, navodno, ima testova ko pleve, klubovi valjda toliko para da testiranje igrača mogu da priušte, a država da Savezu, koji bi to od nje morao da traži, propiše kad će i koliko svi biti testirani i koje će sve medicinske protokole svi morati da poštuju. Ništa od toga nije ni na vdiku, suvišno je ovde ponavljati kako su pripreme za nastavak fudbalskih sezona pripremane u normalnim evropskim zemljama, i kako su kazne za prekršaje bile stroge i neselektivne.

„Očekuje“ se da će epidemiološka situacija u međuvremenu postati „povoljna“, pa ćemo se svi vratiti prividu normalnosti, kao onomad u maju, kao uostalom ko zna koliko puta poslednjih godina.

Da ne mora direktor jednog velikog kluba svojim igračima dan pre priprema da zapreti da nema više kafića i noćnog života.