Nije baš jasno šta je tu šokantno, ne zato što je u pitanju bivši fudbaler, niti što je sa ovih prostora. Sličan odgovor, glasno ili prećutno, dobili bi od velike većine fudbalera, i tamošnjih i uvezenih. Sličan odgovor dalo bi i ko zna koliko srednjoškolaca, i tamo, i ovde. Nije ovde u pitanju ni Ana Frank, ni neobrazovanost, suština je u restartu civilizacije, o rušenju svih doskora postojećih vrednosti sa nekim novim u večitoj „izgradnji“.

Fašistička svinjarija navijača Lacija, ni prva ni poslednja, učinjena u nameri da se „uvrede“ i „ponize“ navijači omraženog gradskog rivala, biće verovatno adekvatno pozitivno-pravno kažnjena, što fudbalski, što sudski. Italijanska policija pokrenula je istragu, fudbalski disciplinci takođe, sankcije će naravno snositi i klub, ali sve je to daleko od „udaranja zmije u glavu“.

Pogađanjem suštine bi se zato mogla nazvati odluka uprave Lacija da zbog ovakvog antisemitskog ispada njihovih navijača svake godine u logor Aušvic šalje po 200 mladih pristalica kluba kako bi se edukovali na licu mesta. I Fudbalskog saveza Italije da u narednom kolu sve utakmice krenu minutom ćutanja i čitanjem odlomaka iz Dnevnika Ane Frank. Navijači Lacija su navodno „poznati“ kao pripadnici političke „desnice“, čime su pokušali da opravdaju često propagiranje fašizma na tribinama, Italija kao zemlja koja je osetila fašizam iznutra, posebno je osetljiva na takve stvari koje nikako ne mogu pod tepih „navijačkih nestašluka“. Koji je smisao „koristiti“ u navijačkim ratovima ime jevrejske devojčica koja je pisala dnevnik o svom skrivanju od nacista tokom Drugog svetskog rata u Amsterdamu, pre nego što je ubijena u koncentracionom logoru?

Po svemu sudeći, „šokantno“ je u ovom slučaju više to što su huligani Lacija „čuli“ za Anu Frank, nego što to neki nisu. Na ovim balkanskim prostorima mnogo je „slučajeva“ kad se sa tribina čuju veličanja klanica i koljača, od klinaca koji o svemu tome uglavnom ne znaju ništa i koji misle da je mrzeti dobro zezanje.

Mislite li da će klubovi i savezi odavde ikad učiniti nešto slično kao Lacio i FS Italije?