Jirgen Klop je svakako jedan od stranaca koji je razdrmao tradicionalnu ostrvsku aroganciju kad je loptanje u pitanju. I to dolaskom u Liverpul, grad sa jedinstvenom fudbalskom mikroklimom, grad koji i bukvalno diše sa svojim klubom i u dobru, i u zlu. Klop tu nije došao slučajno, njemu takvo okruženje odgovara i on odgovara njemu. Nemački trener već se u prvoj sezoni upisao u klupsku istoriju, retko viđenim preokretom koji je Liverpul napravio baš protiv Borusije iz Dortmunda, koja je Klopa trenerski afirmisala. I nimalo slučajno – Englezi su registrovali da je trenerov doprinos preokretu nemerljiv, iako su od 1:3 do 4:3 naravno došli igrači na terenu. U poluvremenu je igračima rekao: „Napravite nešto što ćete moći da prepričavate deci i unucima“. I uspelo im je.

Klop je atipični Nemac, ako makar malo verujete u takve stereotipe. Iz njega kulja mediteranski mentalitet i isti takav šarm, zrači optimizmom i pobedničkim duhom a da pritom nije ni najmanje arogantan. Deluje opušteno i neposredno, dozvoljava sebi da čak i spontano opsuje u direktnom prenosu („Molim vas, ne pitajte me ta s..nja“), novinare uveseljava duhovitim izjavama, ali se s njima često i nadgornjava. Što bi današnja mladež rekla – pozitivan lik.

Klop ima 49 godina, bio je solidan fudbaler, celu profesionalnu karijeru proveo je u Majncu, gde je igrao punih 11 godina. U istom klubu je odmah započeo i trenersku karijeru, ostao je tu sedam sezona i pokazao specifični trenerski rukopis koji ga je preporučio velikima. Otišao je u Borusiju Dortmund, klub koji takođe ima posebnu hemiju sa svojom sredinom i uvek pun stadion kao Liverpul. Osvojio je dva prvenstva Nemačke i jedan Kup, doveo je svoj tim i do finala Lige šampiona 2013. kad je dva minuta pre kraja, pomalo nesrećno izgubio od Bajerna. I u Borusiji je proveo punih sedam godina, izgledalo je da je potpuno srastao sa tom sredinom ali je onda, kako je rekao, „teška srca“ rešio da ode. Liverpul je ipak bio preveliki izazov za njega.

Klop je bio i atipičan fudbaler. Još tokom karijere diplomirao je na Fakultetu za sport Univerziteta u Frankfurtu, zanimljivo, završni rad mu nije imao nikakve veze sa fudbalom već je tema bila rekreativno hodanje. Kad je uveo Majnc u prvu Bundesligu, ubrzano je na Višoj sportskoj školi u Kelnu položio diferencijalne ispite da bi dobio trenersku licencu za najviši rang takmičenja. Učenje mu nikad nije bilo problem, rekao je u jednom od intervjua.