(Tar)ABA (2) 1

Tačno 20 dana je prošlo od odluke Disciplinskog sudije da utakmicu registruje sa 20:0 za Budućnost, a Zvezdu kazni oduzimanjem boda za poraz i novčano.

Ima deset dana od kad je Žalbeno veće ukinulo kaznu od jednog boda i smanjilo novčanu.

I tačno dve nedelje od kad je na istom ovom mestu pisalo da se Predsedništvo ABA lige pravi mrtvo, misleći da će tako preživeti. I ono, i Liga.

Da ponovimo: baš to Predsedništvo je po propisima Lige i „apelacija“ i „kasacija“, ono je ovlašćeno da preinačuje odluke svih ostalih tela i stavlja tačku na bilo kakve sporove.

Piše u propisima, ili kao što rekosmo „na tarabi“, a do kraja Lige je ostalo još šest kola, i bez te definitivne odluke takmičenje hrli u neregularnost.

Nisu samo u pitanju dve ekipe, iako konačna odluka može imati presudnu ulogu na njihov konačni plasman u regularnom delu, već i ostali posredno hendikepirani „neznanjem“ ko u Ligi koliko bodova ima.

Očigledno je da se čeka politički „korektan“ momenat, trenutak kad bi odluka „najmanje“ uticala na poredak, iako takvog neće biti. Ili neki kompromis na višem nivou, mimo Lige i mimo košarke.

Da podsetimo: članovi Predsedništva su Domagoj Čavlović (predsedavajući, Cibona) i dva potpredsednika: Predrag Milojević (FMP) i Đorđije Pavićević (Mornar), i moglo bi i letimice da se zaključi da su tu neki „u sukobu interesa“, ali se ovde „podrazumeva“ da će odlučivati po propisima. A ovi pre njih sa „tarabe“ su različito pročitali.

Disciplinski sudija je konstatovao da Zvezda nije došla na utakmicu i odrezao kaznu, a Žalbeno veće je uvažilo opravdanost nedolaska i ublažilo je. Ne treba mnogo pameti i pravnog znanja pa zaključiti da je odluka kontradiktorna: ako je nedolazak Zvezde opravdan, onda nema nikakve kazne i utakmica treba da bude naknadno odigrana; a ako je odsustvo neopravdano, crveno-belima sleduju sve sankcije iz propisa, bodovne, novčane i plaćanje troškova.

Nešto između je i nepropisno, ali i nemoguće.

Kako sada stvari stoje, jedna od najverovatnijih opcija je da će Budućnost i Zvezda (i u „ovom“ i u „onom“ slučaju) biti baš tako plasirane da će se sastati u polufinalu, manje verovatno u finalu plej-ofa.

Kako će se i da li će se te utakmice uopšte odigrati kad propisi nikoga ni na šta ne obavezuju i mogu da budu, ali ne moraju da znače. Kako će Predsedništvo biti autoritet u tim mečevima koji su takmičarski značajniji, kad običan ligaški razvlači do neregularnosti.

Neki moderni „Tarabići“ verovatno bi predvideli da će se ovakva Liga, ukoliko odgura do kraja sezone, završiti bez jedne od ove dve ekipe.