1. januar uz Milića od Mačve, tople napitke i čuvenu tortu kraljice Natalije u Domu Jevrema Grujića 1Foto: Goran Srdanov

„Kada bi Srbi nekako nestali, po Milićevim slikama bismo ih mogli napraviti.“ reči su Mome Kapora, koje stoje u pozivu za izložbu Milića od Mačve – Nebeski Milić, koja će biti otvorena 1. januara u Domu Jevrema Grujića u Ulici Otvorenog srca od 10 do 15 sati kada će brojni posetioci Svetogorske moći da uživaju u njegovim delima i Novu godinu započnu umetnošću.

Na izložbi će moći da se vidi preko 60 Milićevih slika, ali i pogledaju brojne lični predmeti, porodične fotografije, crteži i umetničke instalacije jednog od najvećih srpskih slikara 20. veka i to sve uz njegove omiljene muzičke numere,navode organizatori ovog događaja.

“Biće ovo prilika da se podsetimo i brojnih anegdota iz umetnikovog života, kao i nestašluka koje je pravio u detinjstvu, otkrijemo kako je dobio nadimak „od Mačve“, gde je i zašto sazidao prvu „Lajaonicu“, čujemo o izložbama koje je postavljao na grane drveća, druženju sa Salvadorom Dalijem, kao i da zajedno otkrivamo skrivene motive na njegovim delima. I posmatrajte pažljivo.

Ne propustite da se zagledate u duboke kao more oči „teta Cuje“, oslušnete „muziku iz šume snene“ i pomirišete zrele dunje sa naših ormara. I to nije sve.

Nakon što pogledate izložbu, svi posetioci moći će da se opuste uz topli napitak i čuvenu tortu kraljice Natalije, po kojoj je ovaj muzej prepoznatljiv.

Provedite prvi dan Nove godine sa svojim najdražim u najlepšim umetničkim salonima Doma Jevrema Grujića i pogledajte izložbu posvećenu srpskom Barbarogeniju, ukrotitelju vetrova, čuvaru duhova, graditelju kula i nebeskih vrtova, mačvanskom plemiću, slikaru mašte i pesniku boja, koji je u sebi krio razbarušenost Dalija i svestranost Leonarda.

Čekamo vas u Novoj godini!”, poručuju organizatori ovog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari