Predstavljanje 19. Beogradskog festivala igre u senci oružanih sukoba u Ukrajini 1foto FoNet Aleksandar Barda

Prva, najavna konferencija 19. Beogradskog festivala igre, održana u Skupštini Srbije, pretvorila se u javnu podršku dela zapadnog diplomatskog kora u Beogradu Rezoluciji Saveta bezbednosti UN o agresiji Rusije na Ukrajinu za koju je u sredu u Njujorku glasala i Srbija.

Od desetak visokih zapadnih i latinoameričkih dioplomata u Srbiji, čije će umetnilke kompanije od 16. marta do 12. aprila učestvovati na 19. BFI, samo ambasadori Argentine, Kube i predstavnik Ambasade Francuske govorili su samo o umetničkoj igri, a da nisu pominjali Ukrajinu niti hvalili zvanični Beograd za podršku rezoluciji SB za koju je glasala, kako je istaknuto, 141 zemlja članica UN.

– Ovde smo zbog igre i kulture ali ne možemo da govorimo samo o igri ne pominjući da se događa nešto mnogo ozbiljnije – napad na Ukrajinu koji su osudile sve države članice EU i sve zemlje Zapadnog Balkana – naglasio je ambasador Holandije u Srbij Jost Reinćes.

Većina diplomata ukazala je i da BFI, koji se hrabro dve protekle godine borio sa pandemijom, 2021. bio korak u pravcu normalizacije života, a 2022. vraća se u normalu kad je reč o virusu, ali suočen sa novim izazovima kakva je kriza u Ukrajini.

Najavljujući gostovanja umetničkih trupa iz svojih zemalja, ambasadori su izrazili nadu da će se u naredne dve nedellje do početka 19. BFI obustaviti ratni sukobi i naći rešenje za Ukrajinu.

Ovogodišnji 19. BFI, čiji je slogan „Verujem u jednu igru“, zvanično bi 16. marta u Operi i teatru Madlenianum trebalo da otvori izrelski umetnik Jajir Vardi, kad nastupa dugo iščekivani Alonzo King Lajns balet iz San Franciska, sa Kingovom koreografijom „Lični element“.

– Naš ovogodišnji slogan povezuje svih 19 izdanja BFi i naše borbe da Beograd ide u korak sa evropskim i svetskim prestonicama kada je reč o umetničkoj igri. Nagrada za našu hrabrost, tvrdoglavost, inat, a pre svega verovanje u naš program, jesu ne samo predstojeće prvo gostovanje čuvenog baleta iz San Franciska u ovom delu sveta, nego i dolazak Jajira Varda, svetskih baletskih zvezda Metjua Goldinga i Lusija Laskara, kao i predstave grčkog, u svetu sve traženijeg umetnika Euripida Laskaridisa, na čemu nam mnogi zavide – naglasila je Aja Jung, osnivačica i direktorka BFI.

Prema njenim rečima, ličnu kartu 19. BFI čini gostovanje 14 umetnikih trupa iz 12 zemalja, ukupno 24 koreografska rada i 16 celovečernjih predstava u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu.

Tome treba dodati i najavljeno predstavljanje srpskog prevoda autobiografije svetski slavne italijanske balerine Karle Frači „Korak po korak“, kao plod saradnje BFI, milanske izdavačke kuće Mondadori i RAI.

Aja Jung najavila je i dolazak gradonačelnika Vićence i predstavnika Bolonje na 19. BFi jer je Festival nedavno potpisao protokol o saradnji sa italijanskom regijom Veneto.

Na 19. BFi učestvuju po dve kompanije umetničke igre iz Nemačke i Francuske, kao i trupe iz SAD, Holandije, Belgije, Grčke, Norveške, Izraela, Argentine, Italije, Kube i Kanade.

Nemoguća misija

– BFI razvijao se u formi „nemoguće misije“ u kojoj pandemija nije bila najveći problem. Bilo je i težih finansijskih, tehničkih i mnogih drugih izazova. Kakav je odnos beogradskih pozorišta prema BFI, u nedostaku velike scene kakva je bila u Centru „Sava“, govori činjenica da se najveći broj predstava na 19. BFI održava u privatnom pozorištu Madlenianum i u Novom Sadu. Svi troškovi avio karata, smeštaja u hotelima, prevoza scenografije iz različitih delova sveta i drugi troškovi plaćeni su avansno, a pokrili su ih sponzori – naglasila je Aja Jung.

Vesić i alternativa

Sama činjenica da od novinara Danasa dolazi pitanje šta je uprava Beograda učinila da prestonica dobije adekvatnu veliku umetničku scenu posle zatvaranja Centra „Sava“ učinila je nemogućim bilo kakav razuman odgovor Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda.

Iz Vesićevog nervoznog reagovanja moglo bi se zaključiti da je alternativa za zatvoreni Centar „Sava“ Novi Sad, gde se već dve godine na sceni SNP-a održavaju i sve veće predstave koje gostuju i na BFI.

Iako su opšti izbori u Srbiji, uključujući i beogradske raspisani za 3. april, Vesić je juče u Skupštini Srbije obećao da će Grad Beograd za 20. BFI 2023. potpisati „protokol o trajnoj saradnji sa BFi kao suorganizator Festivala“.

On je najavio da će na prostoru nekadašnjeg tržnog centra „Staklenac“ na Trgu republike Beograd dobiti novi prostor za razvoj savremene igre.

Njegova obećanja naišla su, prema Danasovim nezvaničnim saznanjima, na opšte iznenađenje i čuđenje u umetnčkim krugovima.

Novinarima su se na predstavljanju 19. BFI obratili i predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić i Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari