Sutra počinju "Rukopisi 45" u Pančevu 1

Pančevo će od sutra biti mesto okupljanja mladih pisaca iz regiona zastupljenih u zborniku po kojem je manifestacija i dobila ime: „Rukopisi 45“. Ova tradicionalna književna manifestacija „Rukopisi 45“ – Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije trajaće dva dana, 20. i 21. maja, a urednica je pesnikinja Jasmina Topić.

Broj 45 u imenu ove književne manifestacije i zbornika označava godine izlaženja, dakle 45. godinu po redu, što svakako predstavlja dugu tradiciju objavljivanja zbornika što predstavlja kontinuiranu podršku stvaralaštvu mladih sa ovih prostora.

Prvi broj Rukopisa  izašao je 1976. pod uredništvom pančevačkog profesora i pesnika Momčila Paraušića u kojem je predstavljena poezija mladih Pančeva. Krajem osamdesetih je postao zbornik mlade poezije i kratke proze Jugoslavije, pa SR Jugoslavije, a potom mu je u Rukopisima 24 vraćen ex-Ju format.

„Ovakav zbornik se objavljuje svake godine, evo već 45. put, sa odabranim radovima pristiglim na Konkurs. Uvek timski radimo, a ove godine, pored mene, Zbornik su uredila i dvojica mlađih autora Srđan Gagić i Stefan Stanojević. Ovo je izuzetno važan projekat jer afirmiše pisce koji ili još nemaju, ili su tek objavili, prvu knjigu, a to je za njih veoma značajno. Glavno dešavanje je u subotu, u Pančevu, kada će nam se predstaviti ovogodišnji autori Zbornika, izjavila je za Danas pesnikinja Jasmina Topić, glavna urednica Zbornika Rukopisi 45.

Ulaz je besplatan.

Program manifestacije RUKOPISI 45

Petak, 20. maj / Dvorana Apolo, Maksima Gorkog 6, Pančevo

19.30 časova – ,,Književni duel – kolaž pesama“, polaznici književne radionice Rukopisi Doma omladine izvešće na interesantan način radove pisane u okviru radionice.

20.00 časova – Pobuna nam mora biti zdrava – predstavljanje antologije savremene srpske poezije „Logične pobune“ – U razgovoru učestvuju: priređivač antologije Stevan Bradić i pesnikinje&pesnik Vitomirka Trebovac, Jelena Anđelovska i Branislav Živanović. Razgovor vodi Vule Žurić.

Antologija savremene srpske poezije „Logične pobune“ pojavila se krajem marta meseca u izdanju „Lagune“ i kao poručena je da bude tema književnog razgovora tokom uvodne večeri ovogodišnjih „Rukopisa“. Među autorima čije je pesme priređivać uvrstio u ovu antologiju ima i onih koji su svoje prve stihove objavili upravo u ovom zborniku.

21.30 čas – Koncert: Ana Ćurčin & Milena Jančurić

Subota, 21 maj / Plato Milana Mladenovića / Mali klub i Dom omladine, Svetog Save 10, Pančevo

16.00 časova – Književna radionica za autore i posetioce festivala – Moderira: Nevena Stefanović.

Književna radionica u okviru festivala Rukopisi je najdragocenije vreme provedeno sa mladim autorima. To je prilika za međusobno upoznavanje i razmenu iskustava, kao i informacija u vezi sa objavljivanjem radova, ili načinom funkcionisanja književnih scena u regionu.

19.00 časova – Dvorana Apolo, Maksima Gorkog 6. Pančevo

Promocija Rukopisa 45 – glavni program – Moderatori: Jasmina Topić, Stefan Stanojević.

21.30 čas – Koncert: Rain Dogs 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari