DAH Teatar u znaku umetničkog aktivizma, na festivalima u Pančevu, Beogradu, Prištini i Gračanici 1Foto promo/Tanja Drobnjak

Predstava „Zagonetka revolucije“ 19. juna gostuje na 10. FemArt festivalu u Prištini, koji odaje počast hrabrosti umetnica, njihovoj kreativnoj moći i ravnopravnosti, kroz predstave, flamenko balet, savremeni ples, konferencije, prezentacije sa Kosova, iz Austrije, Portugala, Španije, Izraela, Italije, Francuske i Srbije

Predstava DAH Teatra „Drveće pleše“ gostuje 8. juna u 21 sat na 50, jubilarnom Ex teatar festu u Pančevu, a pred beogradskom publikom će biti izvedena 11. juna (21), u Studentskom parku u Beogradu.

Ovo plesno-pozorišno ostvarenje na otvorenom bavi se važnošću očuvanja drveća, i prenosi nam uzbudljiv svet drveća koje ima svoj život protkan pamćenjem, komunikacijom, brigom za mlade i disanjem koje oslobađa kiseonik, tako neophodan za ljudsku zajednicu.

„Drveće pleše“ režirale su Dijana Milošević i Jadranka Anđelić, u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu, sa ciljem da skrenu pažnju i najdirektnije, umetničkim sredstvima, utiču na građane da na drveće gledaju drugačijim očima, i da shvate hitnost potrebe da se drveće u našem gradu i zemlji zaštiti od neumerene seče.

Performans „Zemlja” publika će imati priliku vidi 12. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), u okviru festivala „Gradoznalci: festival kulturne šarenolikosti“.

Na njemu će se okupiti srednjoškolci i srednjoškolke iz Bujanovca, Vranja, Sjenice, Loznice, Beograda i Subotice koji su prethodnih meseci učestvovali u nizu interkulturnih radionica.

Performans „Zemlja“ spaja postupke baštovanstva, brige o biljkama i zemlji sa pričama o migracijama i emigrantima, i promišlja napor, bol i prilagođavanje „presađivanja” koje se dešava u procesu migracije, posebno prinudne promene zemlje.

Ovaj festival se održava u sklopu projekta „(I)nterkulturni (D)ijalog za EU: Kulturna raznolikost kao jedinstvena turistička atrakcija – Ponuda komšijskih kutaka”, koje Grupa 484 i Fondacija „Jelena Šantić“ realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije.

DAH Teatar, 19. juna gostuje na 10. FemArt festivalu u Prištini sa predstavom „Zagonetka revolucije“, a 20. juna u Gračanici sa performativnim predavanjem Dijane Milošević „25 čaša vina“.

Festival slavi deceniju prepoznavanja i odavanja počasti hrabrosti umetnica, njihove kreativne moći, njihove posvećenosti ravnopravnosti i pravdi kroz pozorišne predstave, flamenko balet, savremeni ples, konferencije, izložbe i prezentacije sa Kosova, Austrije, Portugala, Španije, Izrael, Italija i Francuska i Srbije.

Predstava „Zagonetka revolucije“ govori o jednoj drugoj realnosti, u kojoj se susreću četiri revolucionara.

Oni se šetaju kroz vreme i prostor i pričaju jedni sa drugima i sa nama „sa one strane”. Njihovi duhovi još uvek dišu iza naših leđa.

Šta nam to oni poručuju danas? Šta je sve dozvoljeno kako bi se osvojila vlast i sačuvala revolucija?

Koliko daleko ona može da ide da bi sačuvala svoje vrednosti? Gde je pobuna, i da li je danas moguća?

Performatinvo predavanje rediteljke DIjane Milošević „25 čaša vina“, nastalo povodom četvrt veka delovanja DAH Teatra, bazirano je na autobiografskim tekstovima u kome ona govori o radu pozorišne trupe koja je nastala u specifičnom istorijskom i političkom kontekstu „zemlje koja više ne postoji”.

Kroz nastajanje i rad jedne pozorišne trupe reflektuje se istorija jedne zemlje, ali i svetski trenutak u kome živimo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari