Filmski festival Motovun, 17. po redu, počeo je sinoć projekcijom antiratne komedije „Doktor Strejndžlav“, povodom 50 godina od nastanka ovog kultnog filma Stenlija Kjubrika. Do 30. jula publika će na motovunskom filmskom brdu, „277. metar iznad realnosti“, moći da pogleda više od sto filmskih naslova, među kojima i srpske filmove – „Varvari“ Ivana Ikića i „Rabbitland” Nikole Majdaka mlađeg i Ane Knežević.


Specijalni gosti biće Arsen Dedić, ovogodišnji dobitnik nagrade “50 godina” za pola stoleća rada na filmu, u čiju čast će biti prikazan film „Moj zanat“ Mladena Matičevića, kao i slavni ruski reditelj Andrej Zvjagincev, dobitnik nagrade Maverick.

Među gostima MFF-a biće i Ulaj, nekadašnji umetnički i životni partner Marine Abramović, koji će prisustvovati projekciji dokumentarnog filma „Operacija: rak”, koji je o njegovom životu i radu snimio slovenački reditelj Damjan Kozole.

Glavni program predvode filmovi „Dečaštvo“ Ričarda Linklejtera, koji je sniman u razdoblju od 12 godina te su glumci doslovce odrasli pred kamerama, pobednici San Sebastijana („Loša kosa“) i Berlinala („Crni ugljen, tanki led“), kao i kanski Gran pri („Čudesa“). Domaću kinematografiju predstavljaće „Broj 55” Kristijana Milića, i film „Deca tranzicije” Matije Vukšića.

Za ljubitelje muzike tu su: regionalna premijera filma „20.000 dana na Zemlji“, koji prokazuje dvadeset hiljaditi dan u životu Nika Kejva, od zvuka budilnika ujutro do noćne šetnje plažom nakon koncerta, kao i „Pravi čovjek za kapitalizam“ o tuzlanskom muzičaru, piscu i pesniku sa slovenačkom adresom, Damiru Avdiću.

U glavnom programu je i animirani francuski film „Jesu li visoki ljudi sretni?” Mišela Gondrija o Noamu Čomskom, jednom od najvažnijih mislilaca današnjice.

Ove godine novost je Žiri u egzilu, koji će okupiti umetnike i aktiviste, koji su zbog svog angažmana bili prisiljeni da se isele iz svojih zemalja. Oni će dodeliti glavnu nagradu za najbolji film Propeler Motovuna.

Zemlja partner 17. Motovuna je Turska, a, kako kažu organizatori MFF-a, s obzirom na veliko interesovanje hrvatske publike za njenu televizijsku produkciju, odlučili su se da ponude publici jednu drugu stranu turske filmske industrije – drugačije priče i estetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari