30 filmova i tri premijere na Šestom Ravno selo film festivalu 1Foto: Promo

 

Međunarodni festival prvog ili drugog filma „Ravno selo“ biće otvoren 22. juna premijerom filma INDIGO KRISTAL Luke Mihailovića, a zatvoren 25. juna dodelom nagrada i filmom TRAG DIVLJAČI Nenada Pavlovića.

Tokom četiri dana trajana šeti Ravno Selo Film Festival prikazaće ukupno 30 filmova u tri programske celine: deset filmova u glavnom programu, devet u dokumentarnom i 11 filmova u studentskom programu.

U glavnom programu biće prikazane i tri premijere: za britanski film ALMOND AND THE SEA HORSE u režiji Celyn Jones, a za domaće filmove MANJA Nikole Končarevića i KOMA Petra Joknića.

U glavnom programu će se među premijerama naći i mnogi drugi zanimljivi filmski naslovi: POSLE SUNCA, režija: Charlote Wells (SAD), TIHA DEVOJČICA, režija: Colm Bairead, (Irska), PUNIM PLUĆIMA, režija Radislav Jovanović Gonzo (Hrvatska), OVUDA ĆE PROĆI PUT, režija: Nina Ognjanović (Srbija), PLAVI KAFTAN, režija: Maryam Touzani (Francuska, Maroko, Danska, Belgija).

Tradicionalno, Ravno Selo Film Festival će pored glavnog programa imati i studentski program, a ove godine Akademija Umetnosti iz Novog Sada, biće domaćin svojim kolegama sa Akademije u Banja Luci, pa će publika imati priliku da vidi i najnovije selekcije studentskih filmova ove dve akademije.

Kao i ranijih godina biće selekcija „Kratkih 100 minuta” u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu. Gost selektor glavnog programa i ove godine je Dragan Jeličić, dok je za dokumetnarni program zadužen Igor Toholj.

U okviru „Kratkih 100 minuta” biće prikazani WILL YOU LOOK AT ME, režija Shuli Huang (SAD), JUČE NIJE ONO ŠTO NIKADA NIJE BILO, režija; Nikola Nikolić, Nikola Topalović (Srbija), WHEN WILL THE WINTER OF 2022 END?, režija: Hana Trofimova (Ukrajina), SPOMENIK, režija: Milena Petrović (Srbija), 8.MART: SEĆANJA, režija: Firat Jučel (Turska), MOJ CRVENI FILM, režija: Nenad Pržulj (Srbija), ŽIVOT DASKE, režija: Leona Larikij (Srbija), SADIO, režija: Simon Johansen, Steffen Stubager (Danska, Senegal), SVAČIJA UNUKA, režija: Svetlana Ćopić (Srbija).

Lice u fokusu Ravno Selo Film Festivala je glumica Miona Marković koja nas sve podeseća da su festivali oduvek bili mesto susreta, ali i učenja.

– Gledajući filmove koji se takmiče mi stvaramo kritičko mišljenje, upoznajemo na jedan drugi način čak i one filmove koje smo možda već gledali, jer ih stavljamo u određeni okvir. Oni nas paradoksalno, iako tražimo najbolji, oslobađaju kompeticije i stvaraju u nama osećaj nekog jedinstva: gde svi učimo jedni od drugih, gde je i loš film lekcija, gde se osećamo da smo deo jedne zajednice kojoj je primarni zadatak da stvara i kreira umetnost. Na festivalima sam gledala najdivnije filmove koje nikad ne bih videla u bioskopima, a koji su mi vremenom izgradili „ukus”, koji je izuzetno bitan kako za publiku, tako i za glumce i autore.

30 filmova i tri premijere na Šestom Ravno selo film festivalu 2
Foto: Promo

Za ljubitelje filmske umetnosti i mlade kreativce koji žele da se uče i da se usavršavaju ove godine RSFF najavljuje i Radionicu Animiranog filma koju će voditi Ana Nedeljković i Nikola Majdak, mlađi.

Njihov prvi zajednički film RABITLEND (2013) prikazan je na preko sto festivala širom sveta, nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu, a osvojio je i brojne druge nagrade.

Prema njihovim rečima animirani filmovi edukativno utiču na buduće autore i razvoj kritičke misli, doživljavanja stvarnosti i filmske umetnosti koja tu stvarnost približava.

U cilju edukacije, polaznici ove radionice će imati priliku da se upoznaju sa tehničkim osnovama izrade animiranog filma, savladaju osnove „stop motion“ animacije i zajednički realizuju kratki animirani film.

Polaznici radionice biće učenici osnovne škole iz Ravnog Sela, a ovo će biti prilika da pronađu svoj prostor i spoznaju nova otkrića u specifičnom filmsko-artističkom izrazu.

Podsećamo, Festival će 22. juna biti otvoren koncertom filmske muzike, na kom će glumce i pevače pratiti Zrenjaninski Filharmoničari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari