39. Beogradski džez festival od 24. do 29. oktobra 1Foto: Promo

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.

Beogradski džez festival više od pet decenija slovi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni.

Grad Beograd, kao osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala, 2007. godine uvrstio ga je u manifestacije od posebnog značaja.

Pod sloganom „JAZZSCAPES“, najstarija srpska džez manifestacija povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim!

Beogradski džez festival ostvaruje kontinuitet sa prethodnim izdanjima manifestacije predstavljajući referentan izbor uglednih džez stvaralaca iz Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i ostatka sveta, sa novim originalnim autorskim programima.

Reflektujući članstvo u Evropskoj džez mreži ponovo je naglasak na evropskom džezu, koji čini preko osamdeset procenata programa.

Žanrovska raznovrsnost se na festivalu podrazumeva: slušaćemo sving i bibap, džez-rok i fjužn, fri-džez i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski džez, kao i različita mešanja džeza sa folklorom, savremenom klasikom i elektronikom.

39. Beogradski džez festival od 24. do 29. oktobra 2
Foto: Promo

Tokom 6 dana festivala nastupiće preko 100 umetnika iz 20 zemalja sveta sa 4 kontinenta, u okviru 21 profesionalnog i nekoliko srednjoškolskih sastava.

U fokusu 39. izdanja je saksofon –9 lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti, što će biti najveća manifestacija uloge ovog instrumenta u džezu u novijoj istoriji festivala.

Brojka „9“ obeležava još dve značajne karakteristike ovogodišnje smotre: 9 lidera profesionalnih sastava na festivalu čine muzičari mlađi od 40 godina, po čemu je 39. izdanje jedno od „najmlađih“ dosad. Konačno, a na to smo posebno ponosni, čućemo 9 premijera: čak 9 sastava izvodi muziku koja je objavljena u ovoj kalendarskoj godini, ili tek treba da se nađe na nosaču zvuka.

Među umetnicima na koje najpre skrećemo pažnju su dvojica velikana svetske džez scene: američki gitarista Džon Skofild (koji objavljuje novi dvostruki album samo dve nedelje pred nastup u Beogradu!) i italijanski saksofonista Stefano Di Batista, koji će sa svojim sastavima nastupiti 29. oktobra na duplom koncertnom programu u MTS dvorani.

Od koncerata u Domu omladine Beograda najavljujemo projekat „Troubadours“ Silvana Riflea i duo „FiL“ Lejle Marsijal i Valentina Sekaldija, koji zaokružuju veče francuskog džeza u sali Amerikana DOB 29. oktobra, kao i dvoje predstavnika skandinavskog džeza: norveški bubnjar Pol Nilsen-Lav sviraće sa orkestrom Large Unit, a finski trubač Verneri Pohjola predstaviće projekat „Monkey Mind“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari