3D ikonostas i putovanje kroz barok i svet Teodora Kračuna 1Foto: Promo

Kakav je pogled slikara iz 18. veka dok oslikava ikonostas uz savremenu tehnologiju i malo mašte moći će da vide posetioci izložbe “Kračun” u Galeriji Matice srpske.

Ovo je samo deo interaktivne izložbe o najznačajnijem baroknom slikaru 18. veka Teodoru Kračunu koja će povodom Dana Galerije Matice srpske u Novom Sadu biti otvorena u četvrtak.

3D ikonostas i putovanje kroz barok i svet Teodora Kračuna 2
Foto:Promo

Prema rečima direktorke Galerije, Tijane Palkovljević Bugarski, izložba se otvara na dan ove značajne institucije jer je sad već postalo tradicija da to bude izložba koja je jedan iskorak za posetioce ali i samu struku.

Novi način prikaza ikonostasa podrazumeva 3D modele koje je moguće promatrati izbliza uz pomoć tablet uređaja. U prostoru izložbe postavljeni su i digitalni paneli pa posetioci mogu da uvećaju i približe i najsitnije detalje sa ikonostasa, one detalje koji najčešće nisu vidljivi u samoj crkvi.

Prema rečima Miljane Mićanović, iz Vojvođanske banke, multimedijalni prikaz ikonostasa Teodora Kračuna iz Saborne crkve u Sremskoj Mitovici i u Sremskim Karlovcima je urađen u okviru projekta „Odgovorno u kluturi“ i uz pomoć Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i odseka za animaciju i inžinjerstvo.

Poseban segment izložbe je posvećen i konzervaciji samih dela gde može da se vidi kako uz pomoć veštačke inteligencije odnosno algoritama mogu da su otkriju pukotine i uradi virtuelni retuš ikona.

3D ikonostas i putovanje kroz barok i svet Teodora Kračuna 3
Foto: Promo

Izložba “Kračun” je zasnovana na monografiji profesora sa Filozofskog fakulteta Miroslava Timotijevića koji je nedavno preminuo. Monografiju je u izložbu uspeo da pretoči profesor na Katerdri za istoriju umetnosti Filozoskog fakulteta u Beogradu Vladimir Simić.

“Da bi na pravi način prikazali delo jednog umetnika moramo razumeti vreme u kojem je živeo. Danas je realno ono što je vidljivo, a u Kračunovo vreme je bilo obrnuto odnosno ono što je bilo nevidljivo to je bilo realno”, naveo je Simić, dodajući da izložba paralelno prati hronološki tok ali i shvatanje sveta u kojem je slikar živeo.

Izložba traje do 23. februara, a da bi barokni ugođaj bio potpun za vreme trajanja postavke u poznatoj novosadskoj poslastičarnici Vremeplov služiće se Kračunova štrudla.

Izložba se održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Vojvođanska banka OTP grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari