„Ove godine je taj vidokrug proširen uključivanjem ostvarenja iz drugih država u kojiima je Srbija manjinski koprducent. Tako se publici i stručnoj javnosti pruža mogućnost uvida u tematske i umetničke tokove i komparacije dosega pre svega na EX YU prostorima“, piše u saopštenju.

Za pet festivalskih dana biće prikazana 23 filma. U takmičarskoj konkurenciji je 15 ostvarenja, najmlađe očekuju 3 naslova, koliko i dokumentarnih, a na kraju, u čast nagrađenih, po jedan dugometražni i kratkometražni igrani film.

U ovom drugom, pod naslovom: “Poziv”, reditelja Miloša Ljubomirovića,  glavnu ulogu, prvi put na filmu, igra višedecenijski partner i prijatelj i dobra duša Festivala – Nada Savkić, legenda kafane: “Kod Nade i Tome” u Tresijama.

Ona je zaslužila posebnu zahvalnicu – u ime decenija dobrote.

Specifičnost ovogodišnjeg žirija je u tome što je njegove članove praktično izabrao prošlogodišnji žiri jer su oni dobitnici nagrada na 46. SOFESTU. Predsednica Hristina Popović je tumačila glavnu ulogu u pobedničkoj “Jeseni samuraja”, a članovi su dobitnici nagrada za najbolju mušku ulogu: Igor Đorđević (“Slepi putnik na brodu ludaka”)  i za režiju: Bojan Vuletić (“Rekvijem za gospođu J”)

„Ovogodišnji SOFEST biće održan pod sloganom ‘Sve naše varljive godine’ kao omaž 50. godišnjici burnih događaja iz 1968. godine. Festival će tradicionalno biti realizovan u prostoru Centra za kulturu Sopot“, rekla je Ivona Jevtić.

Član Odbora SOFEST-a zadužen za program Aleksandar Avramović je najavio da će za pet festivalskih dana biti prikazana ukupno 23 filma.

„Ove godine smo proširili filmski vidokrug uključivanjem ostvarenja iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent“, rekao je Avramović.