70 godina otkako je Ernest Hemingvej dobio Pulicerovu nagradu za književnost 1Foto: SNAP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ernest Hemingvej je po mnogima jedan od najboljih pisaca svih vremena, a na današnji dan navršava se tačno sedam decenija otkako je dobio Pulicerovu nagradu za književnost.

Hemingvej je prvi put predložen za Pulicerovu nagradu za književnost za svoj roman Za kim zvono zvoni, ali je nije i dobio zbog lobiranja Nikolasa Mareja Batlera.

Usled toga, nijedna knjiga nije nagrađena 1941. godine, a Batler je za ovo delo rekao da vređa i da je puno psovki.

Međutum, Hemingvej je ipak dobio Pulicerovu nagradu dve godine kasnije, odnosno 4. maja 1953. za svoj poslednji roman Starac i more, a godinu dana kasnije i Nobelovu nagradu za književnost.

Zanimljivo je da mnogi smatraju ovo delo inferiornijim u odnosu na knjigu Za kim zvoni zvono, ali ono je poslužilo da oživi njegovu karijeru i ponovo zainteresuje ljude za sva njegova ranija dela.

Ova knjiga napisana je 1951, a objavljena 1952. godine i pet miliona primeraka prodato je za samo dva dana od objavljivanja.

Radnja prati iskusnog ribara koji nema sreće i koji se dugo bori sa jednom ribom, što predstavlja životnu borbu svih ljudi, naročito samog Hemingveja, kao i neusklađenost čoveka sa prirodom.

Hemingvej je u njemu pomešao svoju strast prema ribarenju sa jednim kapetanom pod imenom Gregorio Fuentes. Lik Santijaga iz romana je simbol neodustajanja i večite borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari