Prva pozorišna premijera u Zaječaru odigrana pre 75 godina 1Foto: Zaječarsko pozorište

Punih 75 godina deli zaječarsko pozorište od prve premijere 2. februara 1947. kada je igran komad „Žita Cvetaju“ Julija Mokrova, do 2. februara 2022. kada će premijerno biti izvedena predstava „Don Žuan se vraća iz rata“ . Između ova 2. februara je više od 400 premijera, 30 Dana Zorana Radmilovića, 11 Međunarodnih pozorišnih festivala za decu, pet Festivala malih pozorišnih formi, brojna gostovanja u zemlji i inostranstvu i generacije i generacije obrazovane pozorišne publike naučene da ceni prave vrednosti.

Premijera „Don Žuan se vraća iz rata“ Edena fon Horvata koju je za ovu priliku adaptirao i režirao Irfan Mensur, centralni je dogođaj dvodnevnog obeležavanja jubileja i dana zaječarskog teatra.

Započeće danas koncertom električnog kvarteta „Dinamika“ iz Beograda i projekcijom filma „Glumčina“ o Zoranu Radmiloviću, a sutra će pre premijere biti otvorena izložba slika, crteža i grafika beogradskog akademskog slikara Luke Dedića.

Značajan jubilej jedini profesionalni teatar na istoku Srbije dočekuje sa 12 večernjih i šest dečijih predstava.

Samo tokom prošle godine ovo je pozorište imalo sedam premijera i uspešno organizovalo tri festivala: Međunarodni pozorišni festival za decu, Festival malih pozorišnih formi i “Dane Zorana Radmilovića”.

Godinu dana ranije pripremljene su četiri nove predstave i održan pozorišni festival.

Prva pozorišna premijera u Zaječaru odigrana pre 75 godina 2
Foto: Zaječarsko pozorište

-Prvih meseci pandemije, dakle 2020. bili smo zatečeni, kao i svi ostali i morali smo da na neko vreme, prekinemo rad i obustavimo sve aktivnosti u pozorištu. Međutim, vrlo brzo smo počeli da razmišljamo možemo li naći neko dobro u zlu koje nas je zateklo. S obzirom na to da smo značajno smanjili igranje predstava i gostovanja, imali smo dovoljno vremena da obnovimo i dopunimo repertoar pozorišta- rekao je za Danas direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić.

Saznajemo od njega da je pozorište “Zoran Radmilović” pored ostalog, učestvovalo na na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu i gostovalo po Srbiji i region.

Đuričić posebno ističe da su uz pomoć ministarstva kulture u potpunosti obnovili elektro- energetsku mrežu u pozorištu.

-Kao i mnoga pozorišta van Beograda i zaječarsko se suočava sa neadekvatnim uslovima za rad. Problemi su nam stara zgrada, zastareli svetlosni i tonski park i nedovoljan broj zaposlenih, ali uspevamo u dobroj meri da sa osnivačem, gradom Zaječarom, poboljšamo uslove za rad. Proteklih godina dosta je urađeno na adaptaciji zgrade i poboljšanju uslova rada, kao i bezbednosti zaposlenih i posetilaca.Ostaje nam još da privedemo kraju radove na sistemu zaštite od požara, rekonstrukciji dela krova i zameni stolarije na pozorištu. U skladu sa mogućnostima obnavljamo tonski i svetlosni park i obezbeđujemo bolje uslove za rad – rekao nam je Đuričić.

Uz Mensurovog “Don Žuana” uskoro će na scenu teatra u Zaječaru biti postavljen i Nušićev “Narodni poslanik” u režiji Miloša Jagodića.

Izvesno je da će do kraja sezone pred publikom biti i jedna nova dečija predstava i antička drama.

-Do kraja godine u planu je premijera jednog Šekspirovog dela, kao i predstave “Zjapina“ autora Miloša Latinovića, rađene po motivima proze Živojina Pavlovića. Ukoliko nam uslovi dozvole, do kraja godine počećemo rad na još jednoj dečijoj predstavi domaćeg pisca, a sigurno će se na repertoaru naći bar jedna nova monodrama, kojom ćemo u oktobru otvoriti 5. Festival malih pozorišnih formi, dok smo za početak 31. Festivala posvećenog Radmiloviću, u oktobru. planirali premijeru predstave „Opasne veze“ – rekao je za Danas Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra.

U nameri da u repertoar uvrste i predstavu o velikom srpskom političaru, Zaječarcu, Nikoli Pašiću, pregovaraju sa značajnim dramskim piscima koji bi mogli da urade tekst o Pašiću, a kao i godinama unazad davaće šansu mladim pozorišnim stvaraocima koji žele da svoje studentske ili diplomske radove postave u zaječarskom teatru.

Prva pozorišna premijera u Zaječaru odigrana pre 75 godina 3
Foto: Marijana Janković

A ono što rade, igraće ne samo u Zaječaru, jer planiraju češća gostovanja u osam opština istočne Srbije.

-Zaječarski teatar je nekada bio poznat kao pozorište na točkovima jer je stalno gostovao, što mu je bila i obaveza, po svim gradovima i većim selima Timočke krajine. Situacija se poslednjih decenija znatno izmenila, pa su se i gostovanja proredila. Činimo napore da se češće srećemo sa publikom u svim većim mestima istočne Srbije, a da u tome i uspevamo u dobroj meri, svedoče naša gostovanja u Negotinu, Kladovu, Boru, Knjaževcu, Boljevcu. Posebno se trudimo da sa dečijim predstavama gostujemo u selima Timočke krajine koja imaju osnovnu školu – naglašava Vladimir Đuričić.

Kaže i da će ugovore za saradnju ponuditi ustanovama kulture u osam opština istočne Srbije koji podrazumevaju češće gostovanje zaječarskog pozorišta u tim sredinama, ali i razmenu programa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari