Ademir Kenović za Danas: Rijetki će ostati o kojima će neke generacije za sto god bilo šta znati, među njima je Abdulah Sidran 1Foto: bhfilm.ba

Jedan od najvećih pesnika, pisaca i scenarista našeg jezika, koji je svojim delima ušao u najbolju istoriju književnosti i filmske umetnosti  ovog prostora, proslavljajući čitavu bosanskohercegovačku i ovdašnju kulturu i u svetu,  Abdulah Sidran, preminuo je juče u Sarajevu u 80. godini života, posle duge i teške bolesti.

Opraštajući se od velikana koji će ostati upamćen i svojim delom i svojim svetonazorima, reditelj Ademir Kenović kaže za Danas da je Sidran neodvojiv deo njegovog profesinalnog i privatnog života:

– Pamtiću Sidrana po hiljadu stvari: znamo se od ranog djetinstva, naše familije su bile prijatelji,i prvodilii smo godine dječaštva, mladosti, odrastali smo zajedno, družili se po gradu i bili smo vrlo prisni. A onda smo i sarađivali – kaže Kenović.

– Ono što prevazilazi lični odnos je činjenica da smo svi prolazni, i vjerujem da će rijetki ostati o kojima će neke generacije za sto god bilo šta znati. Jedan, koji je dao pečat ovom vremenu u kojem živimo definitivno je Abdulah Sidran, i svojim odnosom prema jednostavnom, veselom životu, i svojim postupcima prema ljudima uopšte i privatnim odnosima, i svojom ljlubavlju prema književnosti kojoj je bio toliko posvećen, posebno prema poezijii, prema scenarijima, i javnoj, svakodnevnoj komunikaciji, i to sve u cilju davanja doprinosa da se stvori što humaniji ambijent u kojem živimo – ističe reditelj koji je svojim ostvarenjima obeležio bosanskohercegovačku i jugoslovensku kinematografiju.

Podsećanja radi, Kenović je po Sidranovom scenariju 1989. snimio kultni film „Kuduz“ koji je osvojio brojne nagrade na jugoslovenskim i svetskim festivalima, a sarađivao je s njim i 1997. u filmu „Savršeni krug“, u kojem je jednu od najboljih uloga u karijeri ostvario legendarni glumac Mustafa Nadarević.

– Potebno je istaći, iako se to naravno podrazumijeva, Sidranov ogroman talenat koji je pretočio u svoju poeziju, kao i njegov ozbiljni, temeljni duh koji je detaljima i jedinstvenim jezikom pretvarao u fillmske scene. Mislim da je ono što mi sada smatramo kao gubutak,jer je neko otišao iz naših života, upravo ono što je Sidran doprinosio svojom ličnošću, svojom energijom, emocijom i svojim snažnim radnim elanom. A to je nešto što je nemjerjivo sa bilo čim drugim – smatra reditelj Ademir Kenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari