Kokan Mladenović za Danas: Abdulah Sidran je bio posebna planeta ovog našeg sazvežđa 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Veliki bosanskohercegovački pesnik Abdulah Sidran, pisac i scenarista koji se proslavio u svetu filmovima „Sjećaš li se Doli Bel“ i „Otac na službenom putu“, dobitnik nagrade Slobode PEN centra Francuske za knjigu poezije „Sarajevski tabut“, član Akademije nauka i umjetnosti BiH, i jedan od najvažnijih i najpoštvanijih stvaralaca u ovdašnjoj kulturi, preminuo je juče u Sarajevu u 80. godini života, posle duge i teške bolesti.

Od divnog umetnika, gospodina i skromnog čoveka koji je svojim delima i ličnošću u nizu decenija obasjavao ovaj naš prostor, u medijima i na društvenim mrežama s velikim respektom opraštaju se njegove brojne kolege iz regiona, stvaraoci koji su sarađivali s njim, publika „od Triglava do Đevđelije“…

Naš reditelj Kokan Mladenović „preneo“ je na scenu dva izuzetna Sidranova dela, „Otac na službenom putu“ i „Sječaš li se Doli Bel“, a kako ističe za Danas, sa Sidranom se dvojako družio.

– Prvi put 2012, kad sam kao upravnik Ateljea 212 producirao predstavu „Otac na službenom putu“ u režiji Olivera Frljića, i ta fantastična premijera i predstava bila je njegov veliki povratak u Beograd nakon ratova i užasa koji su ovde desili devedesetih godina – kaže Mladenović o predstavi koja je na festivalima u regionu osvojila više od trideset nagrada.

– Njegov boravak u Beogradu je meni bio jako značajan, u toj sezoni koja se zvala Ex ex Jugoslavija, a onda sam kao reditelj imao sreću da radim njegov roman „Sjećaš li se Doli Bel“. To je „Amarkord“ naše mladosti i jedna Sidranova veličanstvena posveta i Sarajevu i Jugoslaviji toga vremena. Moj profesor Miroslav Belović uvek je govorio da je reditelj pesnik scene, pa je onda meni bilo sjajno da se to Sidranovo pesničko osećanje sveta koje je u literaturi i u scenarijima imao, i te pesničke metafore doživljavaju tako potentno i na sceni – ističe jedan od naših vodećih i angažovanijih reditelja.

Predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“ režirao je 2019. u sarajevskom Kamernom teatru 55, ona je i dalje živa na sceni, osvojila je blizu četrdset nagrada na festivalima, a na premijeri u Beogradu, 2020. u Teatru Madlenianum ispraćena je nezapamćenim ovacijama.

– Sidranovo prisustvo na probama bilo mi je jako dragoceno, mera poezije te predstave. Za mene je Sidran posebna planeta našeg sazvežđa, sa njegovom osećanjem poezije, i pre svega, sa njegovim veoma, veoma specifičnim humorom, a to su posedovali samo neki od najdragocenijih ljudi koji su živeli na ovim prostorima na kojima i mi živimo – ističe Kokan Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari