Albert AjnštajnFoto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / Sciencephoto / Profimedia

Ako ste uživali u filmu „Openhajmer“ i zainteresovani ste za istoriju nastanka atomske bombe, mogao bi vam se svideti i dokumentarac o fizičaru Albertu Ajnštajnu, koji će uskoro biti dostupan na Netfliksu.

Dokumentarni film „Einstein and the Bomb“ reditelja Entonija Filipsona prati život „najvećeg uma 20. veka“, fizičara Alberta Ajnštajna, koga u dramskom delu dokumentarca igra Ejdan Mekardl.

Uz dramatizaciju istorijskih događaja, film prikazuje i arhivske snimke iz života poznatog fizičara.

„Einstein and the Bomb“ se bavi i odnosom Alberta Ajnštajna i Adolfa Hitlera, zbog kojega je fizičar kasnije kontaktirao američkog predsednika Frenklina Ruzvelta i upozorio ga da će Nemačka možda da razvije atomsku bombu.

To je na kraju dovelo do trke u razvoju nuklearnog oružja i nastanka atomske bombe na kojoj su radili Dž. Robert Openhajmer i njegov tim, prenosi Index.

Ajnštajn je zbog toga žalio do kraja života jer se osećao odgovornim za uništenje Hirošime i Nagasakija, iako nije direktno učestvovao u izradi bombe.

Uz Ejdana Mekardla, koga smo mogli videti u filmovima „Ella Enchanted“ i „The Duchess“, u ovoj dokudrami glume Endru Havil, Sajmon Marki, Džejms Masgrejv, Rejčel Beri, Helena Vasterman i Sajmon Hejns.

Prema portalu „What’s on Netflix“, dokumentarni film „Einstein and the Bomb“ biće dostupan na Netfliksu od 16. februara 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari