Ako mislite da crno ne može da bude nežno, pogledajte slike Milana Grahovca 1Foto: M.P. / Danas

Portreti lišeni suvišnih detalja, lica zatvorena u kaveze i reinterpretirana lica u crnilu i strahu sadržaj su radova mr MIlana Garhovca, slikara i multimedijalnog umetnika koje je predstavio na upravo otvorenoj izložbi pod nazivom „Slike: 2005-2023“ u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Ako mislite da crno ne može da bude nežno, Grahovac će vas razuveriti. Moguće je, samo pogledajte kako to ovaj slikar radi – na slici sa gušterom, na platnu koje dočarava jednu nogu u pokretu, na slici sa zecom.

Kao autor čiji su se radovi našli na brojnim izložbama i kolekcijama u svetu i zemlji i koji je, pored ostalih, predstavljao Srbiju na reprezentativnoj izložbi „Slutnja, krv i nada 1914-2014“ u Bečkom Kunstlerhausu, Grahovac sada donosi kritički osvrt na savremeni život.

„Ovde ima slika koje su izlagane u nekim drugim sredinama, neke nisu nikada izlagane, neke su izlagane u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu, neke u Akademiji nauka u Novom Sadu, tako da su sada dobro ukomponovane i na jednom mestu“, objasnio je mr Milan Garhovac.

Za otvaranje izložbe autor je odabrao modernu, tehno muziku a svoj likovni izraz opisao je sa nekoliko reči: „Sam sa sobom“.

Prema mišljenju Dejana Vorgića, kustosa i autora izložbe, izloženim radovima obuhvaćen je period od tri ciklusa, odnosno faze rada.

„Meni je bio cilj da proniknem u faze rada Grahovca u tom pirodu, dok on istovremeno i radi kod nas su muzeju i slika, intereresovalo me je i šta je ono što je muzej reflektovao na njega tokom vremena. Izdvojio sam tri faze, od početnih lica sa kojima se etablirao na vojvođanskoj umetničkoj sceni, kasnije ide druga faza koja je povratak devedesetima i poslednja faza, preispitivanje“, objansio je kustos Dejan Vorgić.

Grafičar Duško Kirćanski, čiji je Grahovac bio đak, kaže da je zadovoljan izložbom.

„Mislim da su ovi radovi, koje sada prvi put vidim, visok domet i prevazilazi mnoge granice, mogu da kažem da sam oduševljen. Imamo ovd ei smeh, i grotesku samo treba umeti videti sve to“, objasnio je akademski slikar Duško Kirćanski.

Milan Grahovac je diplomirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1989. godine u klasi profesora Jovana Rakidžića. Specijalizirao je grafiku – litografiju na grafičkom odseku Akademije lepih umetnosti „Minerva“ u Groningenu, Holandija, 1991-1992. u klasi profesora Vima Jonkmana.

Magistrirao je 1997. godine na crtačkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Milana Blanuše.

Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, njegove tri skulpture su izvedene u trajnom materijalu i postavljene u javnim eksterijerima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari