Aktivisti od Tejlor Svift tražili da ukloni jednu scenu iz spota: "Ne razumem zašto je to pogrešno?" 1Foto: Screenshot

Tejlor Svift  uklonila je scenu iz spota za pesmu “Anti-Hero” u kojoj je prikazana kako staje na vagu koja umesto broja kilograma prikazuje natpis „debela“, prenosi Page Six. Naime , nekoliko zdravstvenih radnika i aktivista smatra da ova scena „fatofobična „odnosno da potkrepljuje fatofobiju strah od prekomerne telesne težine.

Tejlor Svift uklonila je scenu iz spota za pesmu “Anti-Hero” u kojoj je prikazana kako staje na vagu koja umesto broja kilograma prikazuje natpis „debela“, prenosi Page Six. Naime , nekoliko zdravstvenih radnika i aktivista smatra da ova scena „fatofobična „odnossno da potkrepljuje fatofobiju strah od prekomerne telesne težine.

Šira Rozenbul, stručnjakinja za poremećaje u ishrani, na Twitteru je napisala da je „spot Tejlor Svift  u kojem pevačica gleda na vagu na kojoj piše ‘debela’ način da opiše probleme sa slikom svog tela“.

„Poremećaj u ishrani ne opravdava fobiju. Nije teško reći: ‘Borim se sa svojim izgledom’ umesto ‘Odvratna sam i debela svinja'“, dodala je Šira, a jedan korisnika Twittera se nadovezao:
„Mislim da je na vagu mogla staviti natpis ‘nedovoljno mršava’, smatram da bi to bilo u skladu s onim što je Tejlor želela preneti, a ne bi bilo uvredljivo.“

Aktivisti od Tejlor Svift tražili da ukloni jednu scenu iz spota: "Ne razumem zašto je to pogrešno?" 2
Foto: Screenshot

„Razumljivo je da su nekim ljudima njihova tela ružna, ali debljina nije osjećaj, debljina je stanje postojanja“, „Možda se ona zaista vidi debelom, ali ona i dalje podstiče fobiju od debljanja. Ovo nije takmičenje i ne bi trebalo promovisati ideju da je debljina odvratna“, dodali su drugi.

Iako su se mnogi složili sa stručnjakinjom Rozenbul, bilo je i vernih obožavatelja koji su stali u odbranu pevačice.
„Ako se oseća debelom, neka deli svoju priču. Ne razumem zašto je to pogrešno?“, „Očito više nije dopušteno imati nesigurnosti da se neka osoba negde ne bi uznemirila“, neki su od komentara.

Dok je u spotu gledala u vagu, Tejlor Svift je otpevala stihove: „Gledam pravo u sunce, ali nikad u ogledalo.“

Tejlor se borila s poremećajem u ishrani

Inače, Tejlor Svift je u dokumentarnom filmu o njenom životu Taylor Swift: Miss Americana, osim o karijeri i životu, govorila i o poremećaju u ishrani s kojim se borila
„Kad bih videla fotografije na kojima sam mislila da imam prevelik stomak ili kada bi neko rekao da misli da sam trudna, to bi me potaknulo da jednostavno prestanem jesti i izgladnjujem se“, priznala je pevačica. Kako je rekla, u to vreme je verovala da je normalno na kraju nastupa osećati se kao da će pasti u nesvijest.
„Sada mi je jasno da kada dovoljno jedem mogu imati i dovoljno energije za celi nastup“, dodala je tada.
Inače, pesma Anti-Hero nalazi se na njenom novom albumu Midnights. Spot za Anti-Hero je za manje od 24 sata skupio više od 14 miliona pregleda.
Novi album Tejlor Svift srušio je rekord Spotifya za album s najviše streamova u jednom danu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari