Likovno istraživanje svetlosti 1Dušan Starčević/Foto: Nenad Kovačević

Izložba akvarela Dušana Starčevića, akademskog slikara iz Užica, otvorena je sinoć u galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru i može se pogledati do 16. februara.

Umetnik zavidne karijere, koja traje pet decenija i jedan od najznačajnijih užičkih slikara, izložio je akvarele na kojima su, specifičnom svetlošću, neobični prikazi voda, brda, stena, klisura.

To nisu puki realistični prikazi prirodnih predela, već tragovi umetnikovih istraživanja, duhovnih i emotivnih otisaka, koji posmatraču pružaju osećaj mirnoće, harmonije i priliku za sopstvene asocijacije i introspekcije.

„Nikada ne slikam predele koje vidim u prirodi, nego to radim naknadno kod kuće, iz glave, jer sam na taj način oslobođen pritiska o tome kako to izgleda u prirodi. Ne preslikavam ono što vidim, već želim da uđem u sve likovne elemente, na svoj način, onako kako meni odgovara“, objasnio je Starčević svoj način rada.

Likovno istraživanje svetlosti 2
Foto: TO Zlatibor

Opčinjen vodama i prirodom, Starčević dvadesetak godina istražuje akvarel, a dokazao se i u ostalim slikarskim tehnikama.

„Akvarel je najsenzibilnija tehnika, koja pruža velike mogućnosti i zbog toga  me privlači. To jeste i zahtevna tehnika, ali kada je savladamo, prihvatimo i kada prihvati ona nas, onda je to put ka svetlosti i umetnosti“, naveo je slikar i svedočio o tome da čamcem često odlazi u klisure reka i da svoj mir i inspiraciju pronalazi na onim mestima na kojima se ne prepoznaje prisustvo ljudi.

Likovno istraživanje svetlosti 3
Foto: TO Zlatibor

Izložbu su, uz Kulturni centar Zlatibor, priredili Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“, koja je izdavač monografije „Dušan Starčević – put u svetlost“, i Turistička organizacija Zlatibor.

Povratak korenima slikarstva  

Aleksandar Dimitrijević, akademski slikar iz Užica, u katalogu izložbeje napisao da je „u vremenu kada je sve postalo medijsko i digitalno, i kada slikanje četkicom i bojom opstaje samo kao nekakav eksces na margini, Starčević uspeva da nas vrati korenima, slikarstvu kakvo je nekad bilo, prepuno emocija, energije i snage“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari