"Mistika i nedorečenost uvek su privlačni za narod": U čemu je tajna velike gledanosti prve epizode TV serije "Drug Marko" o Aleksandru Rankoviću? 1Foto: Snapshot YouTube/ RTS

Pitali smo sagovornike Danasa kako objašnjavaju veliku gledanost prve epizode TV serije „Drug Marko“ o Aleksandru Rankoviću?

Bojan Dimitrijević, istoričar, koautor autor knjige „Slučaj Ranković iz Arhiva KOS-a“

Mislim da su Rankovićev misteriozni odlazak sa političke scene i tajnost u kojoj je živeo podstakli to interesovanje naroda. Činjenica da je njegova sahrana bila prva otvorena pobuna prema tadašnjim vlastima takođe ga smešta u žižu interesovanja javnosti.

Matija Bećković, akademik i pesnik

Za sada ne mogu da budem vidovit. Odgovor ću znati kad se serija završi i vidim šta je smisao svega toga.

Dragan Bisenić, novinar

Jedan od razloga gledanosti serije je to što je do dana današnjeg ostalo nerazjašnjeno šta je bila prava pozadina Rankovićevog uklanjanja. Drugi razlog je osećaj u narodu da je to jedan od ključnih, ako ne i ključni događaj u transformaciji tadašnje Jugoslavije u jednu labaviju federaciju, što je na kraju omogućilo razbijanje, raspad i nestanak Jugoslavije. Bez obzira na stvaranje posebnih interpretacija i mitologizaciju, ova dva događaja su suštinska i traže objašnjenje šta se zaista dogodilo.

Borisav Čeliković, istoričar, urednik u Službenom glasniku

Mistika i nedorečenost uvek su privlačni za narod, mada se Rankoviću daje veći značaj nego što realno ima. Istorijska građa pokazuje da se nije držao ništa posebno, bio je tipičan aparatčik. Nije imao nikakav stav, što govore i njegovi Memoari, u kojima ništa posebno nije rekao. Vreme posle njegovog pada s vlasti i sahrana dali su mu „srpski oreol“ koji realno nije imao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari