Ambador Bocan Harčenko otvorio festival "Dani ruskog filma u Srbiji" 1foto: Dani ruskog filma/Promo

U Dvorani Kulturnog Centra Beograda počeo je festival „Dani Ruskog Filma u Srbiji“, a ovu reviju koja će trajati do subote, 1. oktobra, otvorio je film „Bronzani konjanik Rusije„

Organizator manifestacije je ruska produkcijska kuća „ELS Production“ koja je pripremila četiri novija ruska filma i razgovore sa glumcima i drugim učesnicima u proizvodnji tih filmova. Pored filma „Bronzani konjanik Rusije„ beogradskoj publici predstaviće se i naslovi „Nebo“, „Vladivostok“ i „Jedanaest ćutljivih muškaraca“.

Festival je otvorio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko koji se obratio prisutnima i na ruskom i srpskom jeziku. Zahvalio se organizatorima festivalima koji su svojom istrajnošću omogućili još jedno izdanje ove manifestacije. Istakao je da kulturna saradnja Srbije i Rusije ima dugu tradiciju, kao i da je ruska kinematografija prepoznata ovde, ali i srpska u Rusiji, gde svi znaju Emira Kusturicu. 

– „Ova manifestacija ima poseban značaj s obzirom na trenutnu situaciju, izazove i pretnje kao i pritiske širom Evrope. Mi smo zahvalni Srbiji na odanosti kao i na saradnji u oblasti kulture. A oni koji zahtevaju takozvano kulturno odricanje, i geopolitčke probleme stavljaju iznad kulture i ljudskog ponašanja, oduzimaju sebi mogućnost razvoja, kao i kulturno razvijanje“, rekao je Bocan Harčenko uz dodatak da gledanjem filmova bolje ćemo razumeti osnovni karakter Rusije i ruskog ponašanja, kao i njihovu odanost tradiciji i otadžbini. 

Ambador Bocan Harčenko otvorio festival "Dani ruskog filma u Srbiji" 2
foto: Danas Online

Na otvaranju revije Dani ruskog filma bio je prisutan i glumac Vasilij Livanov,  sa kojim je upriličen i razgovor s publikom nakon prikazivanja filma „Bronzani konjanik Rusije“. Ovaj film je o nastanku spomenika Petru Prvom, koji je, zahvaljujući Puškinovoj poemi, poznat pod nazivom „Bronzani konjanik“. Na poziv carice Ekaterine Druge, vajar Etjen Moris Falkone dolazi iz Francuske da napravi spomenik. Zahvaljujući pedantnom radu i napornom stvaralačkom traganju umetnika, spomenik postaje ne samo umetničko delo, već jedan od simbola Rusije. 

Ambador Bocan Harčenko otvorio festival "Dani ruskog filma u Srbiji" 3
foto: Danas Online

Pored filmova „Nebo“ i „Vladivostok“, urednik filmskog programa DKC-a, Ivan Aranđelović nam je posebno preporučio film koji zatvara festival, i kako ga je i sam nazvao „ruski Montevideo“.

Ambador Bocan Harčenko otvorio festival "Dani ruskog filma u Srbiji" 4
foto: Danas online

„Jedanaest ćutljivih muškaraca“ Alekseja Pimanova govori o događajima iz novembra 1945, kada se delegacija moskovskog Fudbalskog kluba Dinamo uputila na istorijsku turneju po Velikoj Britaniji, kako bi odigrala seriju mečeva sa do tada nepobedivim britanskim timovima, među kojima su Čelzi i Arsenal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari