Ambasada Švajcarske nagrađuje mlade umetnike 1Foto: Promo

Ambasada Švajcarske u Srbiji po drugi put pruža podsticaj mladim srpskim vizuelnim umetnicima i umetnicama, nastavljajući da neguje instituciju godišnjeg konkursa pod nazivom „Privatna vrednost“.

Priliku da dobiju finansijsku potporu za realizaciju svojih radova i učešće na kolektivnoj izložbi koja će se realizovati od kraja juna do kraja jula u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu, dobiće najviše petoro autora i autorki iz Srbije.

U fokusu izložbe, u skladu sa kontinuitetom od prethodne godine, biće „Privatna vrednost”, ali je specifična tema na koju bi trebalo da odgovore učesnici i učesnice konkursa „Lično angažovanje” – koje se može ispoljiti u različitim umetničkim oblicima.

Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni 1993. godine i kasnije, sa stalnim boravkom na teritoriji Srbije od najmanje tri godine. Umetnička dela sa kojima apliciraju mogu biti: slike, fotografije, video radovi, instalacije i skulpture (u zatvorenom prostoru i na otvorenom).

Svaki umetnik ili umetnica koji budu izabrani da učestvuju na izložbi dobiće 500 evra, kao pomoć za pripremu radova. Među autorima i autorkama čiji radovi budu izloženi, stručni žiri će izabrati jednog umetnika ili umetnicu, koji će biti dobitnik posebne nagrade od 2000 evra. Takođe, radovi će, uz dozvolu autora i autorki, biti na aukciji tokom trajanja izložbe.

Prijave za konkurs „Privatna vrednost 2019“ moraju biti poslate u PDF formatu maksimalne veličine 10 MB, koji treba da sadrži tri do pet radova, uključujući naslove, dimenzije i godinu nastanka dela. Dokument treba da sadrži i biografiju umetnika i motivaciono pismo (maksimalno 300 reči). Neće biti prihvaćeni dropboks, wetransfer ili slični fajlovi. Prijave se mogu poslati najkasnije do 1. marta 2019. na: bel.opencall2019Žeda.admin.ch

Detalji u vezi sa otvorenim pozivom, mogu se naći na zvaničnoj internet stranici Ambasade Švajcarske u Beogradu: https://www.eda.admin.ch/dam/countries/countries-content/serbia/sr/otvoreni_poziv_privatna_vrednost_2_srb.pdf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari