Ameli Pulen je sovjetski špijun: Pogledajte novi narativ čuvenog francuskog filma (VIDEO) 1Foto: YT Snimak ekrana

Film „Čudesna sudbina Ameli Pulen“, romantična komedija reditelja Žan-Pjera Ženea u kojoj glavnu ulogu tumači glumica Odre Totu, početkom godine dobio je nesvakidašnji obrt.

Smešten u srce Pariza, koloritan i sa detaljno razrađenim osobinama likova, originalni film se vrti oko stidljive, ali radoznale mlade konobarice Ameli i doživljava neverovatan uspeh. U prilog tome govori i činjenica da je „Čudesna sudbina Ameli Pulen“ zaradio više od 140 miliona dolara na međunarodnim blagajnama.

Ove godine, po volji reditelja koji sada tvrdi da je Ameli Pulen bila zapravo sovjetski špijun KGB-a, film dobija novi narativ, piše Far out magazin.

Naime, Žene se vratio početkom 2023. sa kratkim filmom Amelie: The Real Story, napravljenim od ponovo montiranih snimaka filma i arhivskih snimaka. Šestominutni video, postavljen na Jutjubu, počinje razigranom porukom od Ženea, koji insistira da je, posle 20 godina, vreme da podeli istinu. Nakon toga, Žan-Pjer Žene preoblikovao je narativ svog klasičnog filma, kako bi otkrio da su kao dete „mladu Ameli kontaktirali članovi Francuske komunističke partije, marionete agenata KGB-a, i sa njom razmenjivali karamele i žvake za poverljive dokumente ukradene od njenog oca.

Pre nego što joj je bilo dozvoljeno da se bavi špijunažom, obučena je da bude savršena špijunka, a kratki film koristi klipove poput Amelie koja fotografiše oblake, što sada sugeriše da su joj vlasti dale „sofisticiranu“ kameru za snimanje strogo tajnih dokumenata. Zatim film sugeriše da su svi događaji koje protagonistkinja obavlja kao odrasla osoba, takođe bila deo njenih špijunskih metoda i tajne misije.

Iako je Ženeov kratki film zabavan, on naglašava kako je montaža suštinski deo filmskog stvaralaštva, koji se lako može izokrenuti da bi se stvorio potpuno novi narativ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari