Američki muzej vratio Gani predmete koje su pre 150 godina opljačkali Britanci 1Foto: AP Photo/Misper Apawu)

Sedam predmeta koje su pre 150 godina britanske kolonijalne vlasti odnele iz današnje Gane, a čuvane su u jednom američkom muzeju, vraćeno je toj zemlji na današnjoj svečanosti u glavnom gradu, Akri.

To su najnovija u nizu vraćanja dragocenosti ukradenih iz afričkih zemalja.

Među predmetima koje su Britanci opljačkali u 19. veku, a od 1960-ih su bili u Muzeju Fauler Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu, smatraju se simbolima prestiža i poštovanja prema vladaru drevnog kraljevstva Ašante koje je pre britanske kolonizacije upravljalo većim delom današnje Gane, prenosi Beta.

To su ukrasna stolica od drveta, kože i gvožđa, dva zlatna ukrasa za stolice, zlatna ogrlica i dve narukvice te vladarske kuće. Svih sedam predmeta je vraćeno „bezuslovno i trajno“ – saopštio je Muzej.

Kraljevski predmeti javnosti su predstavljeni u ponedeljak, na 150. godišnjicu britanske pljačke grada Asante 1874. Tada su četiri predmeta odneta, a ostala tri su bila deo odštete koju je kraljevstvo Ašante moralo da isplati Britancima, saopštio je muzej.

Repatrijacija predmeta u Ganu „označava povratak naših duša“, rekao je aktivista Kvasi Ampene koji je pomogao u pregovorima o povratku.

Otpor zapadnih vlada i muzeja zahtevima afričkih zemalja da vrate predmete je popustio i sve više predmeta se vraća u postojbine, ali aktivisti kažu da su hiljade drugih dragocenosti van domašaja javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari