Ana Brnabić predstavnicima BGF i SNP obećala formiranje radne grupe za rešavanje problema u kulturi 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Javne apele muzičara više vodećih orkestara u Srbiji – Beogradske filharmonije, Opera u Beogradu i Novom Sadu, zbog neadekvatnih plata i uslova rada, koje su podržali i Hor i balet novosadskog Srpskog narodnog pozorišta trebalo bi da reši radna grupa Ministarstva kulture.

Ona bi trebalo da bude formirana na sledećoj sednici Vlade Srbije, a njen zadatak biće “izrada plana i strategije za sistemsko povećanje zarada svih zaposlenih u institucijama kulture u Republici Srbiji”.

To je saopšteno iz Vlade Srbije posle odvojenih sastanaka odlazeće premijerke Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima BGF i SNP.

U Orkestru NP u Beogradu našem listu juče je rečeno da nemaju saznanja da će i oni biti pozvani u Vladu Srbije.

– U ime BGF kod premijerke Ane Brnabić bili su: delegacija muzičara koji čine radno telo u Beogradskoj filharmoniji, predstavnica za odnose sa javnošću Jelena Milašinović i v. d. direktora Darko Krstić. Otvoreno se razgovaralo o problemima u BGF. Dobili smo uverenje da će se pitanja uz osnivanje radne grupe, jedno po jedno rešavati – kaže za Danas Jelena Dragnić, prva violina BGF i jedan od učesnika razgovora u Vladi Srbije.

Ana Brnabić predstavnicima BGF i SNP obećala formiranje radne grupe za rešavanje problema u kulturi 2
Foto: Beta/EMIL VAS

Na pitanje da li je BGF imala konkretne predloge za rešavanje problema, da li su usvojeni i koje su garancije za obećanja Ane Brnabić jer je premijer tehničke vlade, Danasova sagovornica odgovara da “Filharmonija uvek kada se obraća zna o čemu priča, stoji iza iznetog i nudi konkretne predloge”.

– Problemi nisu nastali u toku jednog dana, pa pitanje koje podrazumeva garancije, obećanja i rešavanje problema u jednom danu, nije primereno situaciji. To što je vlada tehnička ne znači da ne radi. Kad odete kod lekara, ako je vaš izabrani lekar odsutan, primiće vas dežuran. Isto je sa vladom – smatra Jelena Draganić.

Na poziv Ane Brnabić o povećanju zarada umetnika i broja zaposlenih u SNP sa njom su u Beogradu razgovarali upravnik ovog teatra Zoran Đerić i direktor Opere Željko Andrić. Upravnik Đerić je izjavio da je na tom sastanku “postignut visok stepen saglasnosti o neophodnosti uvećavanja zarada zaposlenih u najstarijoj pozorišnoj kući u Srbiji”.

– Izuzetno sam zadovoljan sastankom. Naišli smo na veliko razumevanje predsednice Vlade koja nas je obavestila da će biti formirana radna grupa Ministarstva kulture koja će imati zadatak da donese plan i strategiju kojima će se rešiti pitanje povećanja zarada i druga važna pitanja. Izuzetno smo zahvalni što je Vlada Srbije pokazala inicijativu i spremnost da sistemski unapredi položaj zaposlenih u SNP-u i svim institucijama kulture – kaže Đerić.

Za razliku od kolega u Novom Sadu i BGF, muzičari iz orkestra NP u Beogradu nemaju za sada podršku drugih umetnika u svojoj matičnoj kući. Kako je rečeno našem listu, za sada drže sastanke na kojima treba da odluče šta dalje.

U saopštenju Vlade Srbije o razgovoru Ane Brnabić sa predstavnicima BGF i SNP, napominje se, između ostalog, da je “premijerka istakla značaj sektora kulture i ulogu vlade u pružanju podrške umetnicima i institucijama kulture” i da je “naglasila da je vlada spremna da podrži inicijative koje će doprineti boljem položaju umetnika i zaposlenih, kao i unapređenju kulturnog života u Srbiji”.

Najavljeno je i “uspostavljanje redovnog dijaloga u istom foramtu posredstvom kojeg bi se efikasno rešavala sva otvorena pitanja”.

U retkim TV reagovanjima na javni apel Filharmonije odlazeća ministarka kulture Maja Gojković, koja nije bila na sastancima predstavnika BGF i SNP u Vladi Srbije, kao garanta obećanjima ranije datim filhamoničarima označila je upravo Anu Brnabić, iako je premijerka u tehničkom mandatu.

Preference

– Kao i svi ljudi, političari imaju svoje preference. Na žalost nas umetnika, mnogi preferiraju fudbal. Na sreću, Suzana Vasiljević preferira umetnost. Možemo samo da se nadamo njenom uticaju na ukus i interesovanje svojih kolega – kaže Jelena Dragnić, odgovarajući na Danasovo pitanje koliko od pomoći za rešavanje situacije u Filharmoniji može biti to što je jedan od članova Upravnog odbora BGF Suzana Vasiljević, portparolka predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari