Ana Đurić Konstrakta otvara 54. Majsku izložbu 1Foto: HRT/Nedeljom u 2

Ana Đurić Konstrakta u Muzeju grada Beograda u Resavskoj, 9. juna otvoriće 54. Majsku izložbu pod nazivom “Zamisli” inspirisanu pesmom Džona Lenona “Imagine” i pod sloganom “Umetnost mora biti vidljiva” nadahnutim evrovizijskim hitom “In corpore sano”.

Izložbu organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) a imajući u vidu inspiraciju za nju – pesme “Imagine” i “In corpore sano” , kao i sagledavajući aktuelni trenutak Zemlje na ivici rasula, ova izložba poziva na promišljanje nekog drugačijeg sveta, izražavajući nadu da su promene u tom pravcu moguće.

U duhu Lenonove pesme izložba slavi umetnost i slobodu u svakom smislu, i istovremeno, razmišljajući o duhu, telu, umetnosti i “Umetnici koja mora biti zdrava” .

“Konstrakta “iscrtava sliku savremene realnosti gde se neke uvražene konstante kao In corpore sano postavljaju pod pitanje uz upit: Šta ćemo sad?”, naveo je ULUPUDS u najavi 54. Majske izložbe koja će biti održana u Bioskopu “Balkan” i Muzeju grada.

Na 54. Majskoj izložbi, čija je kustoskinja Dragana Palavestra, učestvuje 193 autora sa 260 radova, a među njima su i arhitekte, dizajneri, slikari, keramičari, scenografi, kostimografi, fotografi, modni dizajneri, istoričari umetnosti i vajari.

Majska izložba obuhvata i dve prateće izložbe (Portret umetnika Čedomile Marinković, dobitnice nagrade 53. Majske izložbe – Uvid 21 i Nikole Meandžije – kolorisanje ilustracija Zmajevog „Nevena“ autora Marije Ristić), kao i predavanja, prezentacije, prikaze i razgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari