Antika fest 2020. u Kotlujevcu i Zaječaru 1

Sa malim odlaganjem termina i izmeštanjem sa arheološkog prostora Feliks Romulijane, antičkog carskog Gamzigrada, ovogodišnji Antika fest održaće se danas u Domu kulture Kotlujevac i Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“.

U Kotlujevcu tačno u podne u debati „Umetnost kao terapija“ učestvovaće: teratrolog Aleksandar Milosavljević, reditelj Nebojša Bradić i profesor Nenad Novaković.

NP Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ biće domaćin izložbi fotografija Antika fest 2012 – 2019, a onda će na njegovoj sceni biti izvedena predstava „Žene iz Troje“, po tekstu Euripida, a u režiji Nebojše Bradića. Ovaj komad je koprodukcija NP „Zoran Radmilović“, NP iz Prištine, sa sedištem izmeštenim u Gračanici, i Udruženja „Dunavfest Srbija“.

„Žene iz Troje“, koje su i prošle godine bila na programu Antika festa, sad će biti u nešto izmenjenoj verziji, koja je početkom nedelje prvi put izvedena u pozorištu u Leskovcu.

– U principu, uverenje je da je glavni cilj angažovanja u umetnosti da nam pomogne da živimo bolje živote. Ukoliko umetnost ima takvu moć, to je zbog toga što je ona sredstvo kojim mogu da se poprave ili kompenzuju uticaji naših psiholoških slabosti. Jer, mi imamo sklonost da gubimo nadu; preosetljivi smo na loše strane života i propuštamo šanse na uspeh zato što ne vidimo razgovetno da se neke stvari nastavljaju. Mi prihvatamo izolaciju ili trpljenje samo zato što nemamo izgrađen stav koliko su poteškoće deo normalnosti… U odnosu na ove slabosti, umetnost nudi načine za podršku. Umetnost „ljušti“ našu školjku i spašava nas od čestog nepoštovanja onoga što je oko nas. Novina i glamur nisu jedini izbor – odgovara Nabojša Bradić na Danasovo pitanje šta je izmenjeno u „Ženama iz Troje“ i kako je iskustvo pandemije uticalo na dopunjeno čitanje Euripida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari