AP o Đorđu Balaševiću: Umro pevač naširoko popularan u bivšoj Jugoslaviji 1Foto: Aleksandar Girafon Živaljević

Agencija Asošiejted pres (AP) prenosi danas vest o smrti Đorđa Balaševića, navodeći da je „srpski pevač ostao naširoko popularan širom bivše Jugoslavije posle ratova 1990-ih godina“ i ukazujući na njegov antiratni stav i protivljenje nacionalizmu.

Agencija podseća da je Balašević počeo karijeru krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, prvo nastupajući u grupama pre nego što je počeo solo da nastupa sa svojom mekom pop muzikom i vickastim pesmama.

„Kada se Jugoslavija raspala u etničkim ratovima početkom 1990-ih Balašević se  otvoreno protivio nacionalizmu koji je pothranjivao sukobe“, piše AP.

Kako kaže AP zbog njegovih stavova vodeći mediji u Srbiji su ga ignorisali u vreme rata, ali je on ostao voljen širom etnički podeljene balkanske oblasti posle ratova i punio koncertne sale u svim zemljama koje su nastale iz bivših jugoslovenskih republika.

Njegovi nastupi su bili čuveni po komentarima na bini na razne teme, piše AP.

Agencija navodi da su mediji u Bosni i Hrvatskoj odmah preneli vesti o njegovoj smrti koja je takođe jako deljena na društvenim mrežama.

AP prenosi da je bosanski Kliks njuz portal opisao Balaševića kao „legendarnog“ izvođača čije pesme su mogle da „inspirišu najdublje emocije kod publike“, a hrvatska državna televizija HRT je govorila o „njegovom potpunom antiratnom i pacifističkom stavu koji je prisutan u mnogim pesmama, koncertnim govorima i intervjuima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari