Arheološka istraživanja na severnom bedemu Novopazarske tvrđave 1FOTO: S. Župljanin

Pre skoro mesec dana arheolozi iz Novog Pazara, Beograda i Sarajeva počeli su istraživanja na severnom bedemu Novopazarske tvrđave.

Prve iskopine ukazale su na raznovrsnost sadržaja na lokalitetu. Otkriveni su ostaci kule Džephana i novčić iz 1618. godine, koji bi mogao da odredi najraniju godinu izgradnje kule.

– Ova iskopavanja će upotpuniti i promeniti određena saznanja o Novopazarskoj tvrđavi. Došli smo do potpuno novih. Prvi put imamo precizno datovane objekte. Našli smo, čišćenjem zidova kule, novčić iz 1618. godine, što bi moglo da govori o vremenu kada je zdanje podignuto. Otkrili smo i jednu, delimično ukopanu zgradu, za koju se nije znalo ranije – objašnjava arheolog novopazarskog muzeja „Ras“ Vladan Vidosavljević.

Direktor muzeja „Ras“ Fuad Baćićanin podseća da je reč o arheologiji iz osmanskog perioda i otkriću onoga što je sukcesivno dograđivano u periodu od 500 godina. Nakon što lokalitet bude potpuno istražen, biće obnovljena kula Džephana, koja je poslednjih godina počela da se pojavljuje na starim fotografijama. Osim ostataka kule i novčića, na ovom arheološkom lokalitetu pronađeni su još i ostaci postamenata za topove, natpisi na staroosmanskom pismu, paralelno sa zidom bedema otkopan je zid za koji se pretpostavlja da je deo kasarne i otkriven je tunel delimično ozidan opekom, čije dimenzije tek treba da se sagledaju.

Novopazarska tvrđava je u gradskom jezgru i spomenik je kulture od izuzetnog značaja. Arheološka istraživanja su na bedemu koji je okrenut centru grada. Celom dužinom južne strane „naslanja“ se na još jedno kulturno dobro – Staru čaršiju. Ima trougaonu osnovu koju opasuju tri bastiona – bedema. Unutar tog kompleksa je simbol Novog Pazara, Kula motrilja, čiju rekonstrukciju će finansijski pomoći Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Kula motrilja je izgrađena početkom 17. veka, po čijem naređenju i ko su joj bili graditelji nije poznato, a tvrđava je izgrađena devedesetih godina 17. veka po naređenju tadašnjeg sultana. Inače, od polovine šezdesetih godina prošlog veka, unutar tvrđave nalazi se gradski park.

Pripreme trajale godinu

Pripreme za istraživanja na severnom bedemu trajale su godinu dana. Grad Novi Pazar, sa 5,5 miliona dinara, finansira kompletna istraživanja u ovoj fazi. Istraživanja su odobrili Ministarstvo kulture Srbije i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a zajedno rade arheolozi muzeja iz Novog Pazara i Sarajeva i Arheološkog instituta iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari