Arheološka olimpijada 1

Na arheološkom lokalitetu Viminacijum, nekadašnjoj metropoli rimske provincije Gornje Mezije nadomak Kostolca, počeo je Međunarodni 24. LIMES Kongres u organizaciji Arheološkog instituta iz Beograda koji okuplja vodeće naučnike sa svih meridijana.

Najznačajniji istraživači granica Rimskog carstva, arheolozi i istoričari iz celog sveta, okupili su se na poznatom arheološkom nalazištu gde je izgrađena jedinstvena Kuća nauke „Domus scijencijarum“.

Organizacija Kongresa LIMES dobijena je u Ingolštatu 2015 godine. Skup elitnih naučnika se održava svake treće godine na drugom mestu u svetu.

– To je arheološka olimpijada koja se održava povodom Rimske granice – limesa i onda kada smo dobili nominaciju za taj projekat praktično smo krenuli u radove. Organizacija tog skupa je dosta komplikovana jer učestvuje više stotina istraživača iz šezdesetak zemalja, sa svih šest kontinenata – arheološka elita, naučnici koji najviše znaju o rimskoj vojsci, rimskom ustrojstvu, rimskoj granici i svim stvarima vezanim za Rimsko carstvo. Sada su svi oni kod nas na Viminacijumu – izjavio je prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac projekta „Viminacijum“.

Plenarno otvaranje održano je u Sali heroja Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu a zatim su se učesnici kongresa uputili u Viminacijum.

– U naučnom smislu razmenićemo saopštenja i rezultate, ali isto tako razgovaraćemo i o budućim projektima. To se uvek tako radi na velikim kongresima, ali pošto mi, viminacijumski tim, nikada nismo tako sebični, pogotovo ne u Srbiji gde volite sve da pokažete, eto nas svakog drugog dana na ekskurzijama. Prva ekskurzija biće u Sremskoj Mitrovici, u Sirmiumu, i Novom Sadu.

Sledeća ekskurzija je na potezu Đerdapskog prostora. Videćemo Feliks Romulianu i druge lokalitete na tom prostoru. Taj čaroban, možda jedan od najlepših, prostora naše zemlje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Rimski imperatori su tu prolazili i gradili puteve, ostavljali table. Jedan je napravio čuveni most Apolodor preko Damascusa, jedan od najvećih mostova u antičkom svetu. Nije bio zabeležen kao antičko čudo ali svakako to jeste – antičko čudo od mosta dužine hiljadu metara.

Treća ekskurzija biće usmerena na Niš i Caričin grad – Justinianu Primu, gde je rođen rimski imperator Justinijan, koji je, kao što znamo, kodifikovao rimsko građansko pravo. Istraživači sveta imaće priliku da vide ne samo Viminacijum i ovaj prostor, nego će videti Srbiju praktično u celini. Napravili smo za njih još neke stvari pa je organizovan i „Viminacijum fest – mitovi stari i novi“, naveo je dr Korać.

Međunarodni 24. LIMES Kongres održava se od 2. do 9. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari