posvećeno Stanislavu Vinaveru, u okviru S K D Kluba K C B, Srpskog književnog društva i Kulturnog centra Beograda (svakog 13. u mesecu), večeras od 20 sati u Galeriji Artget KCB. Nastupaju Vujica Rešin Tucić, Miodrag Raičević, Sava Damjanov i Tomislav Marković. Humorističko-parodijsko nasleđe sprske književnost u najvećoj meri počiva na delu Stanislava Vinavera, pisca izvrsne i za sada jedine „humorističke istorije srpske književnosti“ objavljene u tri knjige sa zajedničkim imeniteljem „Pantologija“ (od „parodija“ i „antologija“).

posvećeno Stanislavu Vinaveru, u okviru S K D Kluba K C B, Srpskog književnog društva i Kulturnog centra Beograda (svakog 13. u mesecu), večeras od 20 sati u Galeriji Artget KCB. Nastupaju Vujica Rešin Tucić, Miodrag Raičević, Sava Damjanov i Tomislav Marković. Humorističko-parodijsko nasleđe sprske književnost u najvećoj meri počiva na delu Stanislava Vinavera, pisca izvrsne i za sada jedine „humorističke istorije srpske književnosti“ objavljene u tri knjige sa zajedničkim imeniteljem „Pantologija“ (od „parodija“ i „antologija“). U njima Vinaver daje zanimljivu panoramu srpske poezije prve polovine XX veka, ne rugajući se njenim autorima, već kroz izrazito duhovitu prizmu, ukazujući na suštinske poetičke odlike pojedinih tada slavnih srpskih pisaca. U isto vreme, Vinaver je svojim parodijama ukazivao i na „manjkavosti“ ili „manirizam“ istih tih autora i njihovih pesničkih postupaka. Jer, niko nije savršen! A put ka savršenstvu svakako vodi preko smeha i parodije kao konstruktivne kritike. Vinaver je bio i britki aforističar. Društvena i politička stvarnost, tokom nekoliko decenija prve polovine XX veka, bila je često predmet njegovih lucidnih jezgrovitih komentara. „Festival jednog pisca“ želi da pokaže koliko je snažna i delotvorna bila i ova vrsta Vinaverove književne i društvene misije. Autori koji ovoga puta nastupaju u S K D Klubu K C B u velikoj meri oslanjaju se na „pantologičarski“ rad Stansilava Vinavera.
FILM NIOIR – u beogradskom kafiću Svetlost u Milutina Bojića broj 2. Miloš Đurđević, filmski reditelj sačinio je program „filmova noire“ jer su oni večna stvar. „Ovim izborom hteo sam da pokažem uporišne tačke ovog fenomena više nego žanra – kaže Miloš Đurđević – zabrao sam filmove nastale od 1941. do 1958“. Izbor je propraćen knjigom njegovih kinemaotgrafskih eseja, „Film Noire“ (95 stranica, 300 primerka, 250 dinara). Filmovi se u kafiću prikazuju svaki dan osim utroka, od 19 sati, na engelskom su jeziku bez prevoda, a ulaz je slobodan. Program, koji je počeo 4. juna, traje do 9 jula. VEČERAS: „T-Men“ (1947, Anthony Mann, 92 minuta).
PEVAM KAO DA SAM PTICA – predstava Plavog pozorišta u režiji Nenada Čolića, večeras od 21 sat u beogradskom Kulturnom centru Rex.
LA GRANDE DELL ’UMANITA – „Velika avantura čovečanstva“ predstava učenika Treće beogradske gimnazije (na italijanskom jeziku), realizovana u saradnji sa Teatrom „Projekat Objektivna Drama – POD teatra“, večeras od 19 sati na Velikoj sceni Studentskog kulturnog centra u Beogradu.
KONCERT – studenata klavira novosadske Akademije umetnosti, u klasi prof. Svetlane Bogino (asistent Milan Miladinovi, demonstrator Stevan Spalević), večeras od 19 sati u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Nastupaju Nina Ivanović – I godina, Lea Porobić (I), Nevena Radivojević (I), Đurđija Borić (II), Filip Čapo (II), Jovana Đorđević (II) i Predrag Jovanović (III godina). Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari