pozorišni festival Aleksandru Popoviću i Raši Plaoviću u spomen, u Ustanovi kulture Ub od 14. do 20. novembra. Večeras od 20 sati: „Na čijoj strani“ Ronalda Harvuda u režiji Darka Cvijetića, i u izvođenju Pozorišta Prijedor (Republika Srpska). Cena ulaznice 300 dinara. Posle svake odigrane predstave, u Klubu Doma kulture održava se okrugli sto koji vodi dramaturg Slavko Milanović.

pozorišni festival Aleksandru Popoviću i Raši Plaoviću u spomen, u Ustanovi kulture Ub od 14. do 20. novembra. Večeras od 20 sati: „Na čijoj strani“ Ronalda Harvuda u režiji Darka Cvijetića, i u izvođenju Pozorišta Prijedor (Republika Srpska). Cena ulaznice 300 dinara. Posle svake odigrane predstave, u Klubu Doma kulture održava se okrugli sto koji vodi dramaturg Slavko Milanović. Organizator festivala su Savez amatera Srbije i Ustanova kulture Ub.
RAZGRADNJA KC GRADILIŠTE U NOVOM SADU – od 15. do 17. novembra, večeras: Darkwood Dub, Tili i Petrol.
VASIL HADŽIMANOV BEND – večeras od 22 sata u BITEFART kafeu.
ZAVERA RENEGATA – tema je na koju će večeras od 19 sati u sali Narodne biblioteke Srbije govoriti Aleksandra Mančić, u okviru ciklusa „Politike tajne“. Još od vremena Fernanda Aragonskog, početkom XVI veka, na samom nastanku moderne države koju je Filip II, pošto je Katoličkoj monarhiji priključio Portugaliju, pretvorio u najmoćniju i najkompleksniju evropsku državu, tajni poslovi postaju značajan, mada izuzetno skup činilac koji doprinosi njenoj efikasnosti, naročito u ratovima. Stvorena je razgranata mreža tajnih agenata, nazvana „zavera renegata“, koja je na granici između dva sveta, dva najveća carstva toga vremena, Katoličke monarhije i Otomanskog carstva, u svoje „Društvo“, među „Prijatelje“ ili „Skrivene“, okupljala ljude koji su „stalno dolazili i odlazili“, renegate i konvertite, ponekad i višestruke. Ti ljudi sa granice bili su čuvari „tajne“ i njeni glasnici, ponekad i tvorci, čije je poslove veoma teško razlučiti od kompleksne renesansne diplomatije. U njihovom „Društvu“ u jednom trenutku našao se i Migel de Servantes. Njihovo tajno znanje, sačuvano u arhivima, ali i u književnim delima, ostalo je i kao „informacija o uvek neizvesnom odnosu između suverena i neprijatelja“. Dr Aleksandra Mančić, samostalni istraživač i prevodilac, radila je kao predavač na Filološkom fakultetu u Beogradu, Autonomnom univerzitetu u Madridu, AAOM. Autor je dve knjige i niza tekstova o pitanjima prevodilaštva i komunikacije između kultura, što su teme o kojima je objavila i dve knjige („Perverzije: Ogledi iz srpske književnosti“ u Španiji, 1999, i „Vetrenjače na jezik: Dnevnik prevodioca Don Kihota“, Rad, 2005).
PREDAVANJE I PREDSTAVLJANJE – večeras u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu: dr Dragan Škorić na temu „Savremena genetika u funkciji oplemenjivanja biljaka“ (18.00); Predstavljanje fototipskog Izdanja Danice Vuka Karadžića (1826, 1827, 1828, 1829 i 1834), učestvuju akademik Dejan Medaković, Miro Vuksanović i dr Miodrag Maticki (19.30).
PREDSTAVLJANJE EDICIJE – „Prva knjiga Matice srpske, večeras od 19 sati u Maloj sali Doma kulture Studentski grad. Na ovogodišnjem, Beogradskom sajmu knjiga Prva knjiga Matice srpske dobila je nagradu za najbolju ediciju. Govore Nenad Milošević (urednik) i autori. U kolu za 2007. poznate edicije Matice srpske koja donosi prva ostvarenja mladih pisaca, objavljene su knjige poezije Biljane Stajić „Ručak za 100 dindži“, Bojana Samsona „Superblues“ i Željka Mitića „Neonska nesanica“, kao i esej Arijane Luburić „Elementi fantastike u prozi Salmana Ruždija“.
ČETVRTKOM U ŠEST – tribina Tanjuga večeras od 18 sati u Međunarodnom pres centru u Beogradu. „U susret prvom beogradskom festivalu poezije – beogradski.trg_007“, u organizaciji Trećeg trga iz Beograda. Gosti sagovornici Magdalena Belić, Milan Dobričić, Branko Marković i Dejan Matić, organizatori festivala, moderator je Ivan Džidić.
VANNAUČNI OGLED – Bukva(r)(i)Liste S(k)rbantesa „Do(i)st(o(ri)jevsk)a Po(vr)st(r)ojilion(i)da?!“ (nezavisna izdanja Slobodana Mašića, knjiga 108), biće predstavljen večeras od 19 sati u Sali na prvom spratu beogradskog Doma omladine. Govore Laza Lazić, Sava Babić, Ljubomir Kljakić, Đuro Božičković i S. Mašić.
SLOVO O LJUBAVI – promocija knjige pesama „Kad bi moje ruke“ somborskog pesnika Ivana S. Pangarića večeras od 18 sati u sali „Zidarskog doma“ u Somboru. O knjizi koja je objavljena u izdanju Srpske knjige iz Rume govore somborski pesnici Borislav Trajković i David Kecman Dako, a stihove kazuju Cecilija Tomić i autor. Uz promociju knjige biće priređena i izložba slika, ulja na platnu Zorana Ćirovića, kojima je ilustrovano ovo delo, a nastupiće i Ženske vokalne grupe Opštinskog udruženja penzionera, pod upravom Ilone Vidaković. Organizatori promocije Zajednica pisaca Sombor i Udruženje građana „Bunjevačko kolo“, saopštili su da je ceo program u znaku slova o ljubavi „koja nikad ne vene“. Pokrovitelji promocije su bife FUL i Dušan Dotlić.
U OKVIRU JESENJEG SALONA KNJIGA I MEDIJA U NOVOM SADU – u organizaciji Poslovnog udruženja izdavača i knjižara Vojvodine večeras od 19 sati u Galeriji „Prometej“ održaće se promocija knjiga „Somborske niti Laze Kostića“ Milana Stepanovića i „Voćka na drumu – Život Veljka Petrovića“ Radovana Popovića. Uvodno slovo, glavni i odgovorni urednik IK Prometej Zoran Kolundžija, a govoriće i gradonačelnik Sombora dr Jovan Slavković + danas u podne na Platou ispred Gradske kafane SPC „Vojvodina“, biće predstavljen prvi tom zbornika „Rusini/Rusnaci/Ruthenians 1745-2005“ (IK Prometej, Filozofski fakultet, Odsek za rusinistiku novosadskog Univerziteta i KPD DOK Kucura). O knjizi govore Joakim Hološnjaj – protojerej stavrofor, Mihajlo Hornjak – član uredništva, Nikola Kamenjicki – član uredništva, Vlado Njaradi – slikar, Zoran Kolundžija i prof. dr Mihajlo Fejsa – glavni urednik zbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari