Atelje 61 u susret velikom jubileju 1Foto: Vladimir Zubac

„Ovogodišnje aktivnosti ustanove za izradu tapiserija Ateljea 61 biće usmerene ka velikom jubileju koji nas očekuje iduće godine kada se navršava 60 godina od osnivanja ove jedinstvene institucije za izradu tapiserija. Započećemo je izložbom u Muzeju „Zepter“ u Beogradu i biće to naše prvo javno-privatno partnerstvo.

Pripremićemo postavku autorke dr Ivane Stojanović Ćelić sa njenim delima iz zbirke tapiserija „Ateljea 61“ i fonda Muzeja „Zepter“, reka je na konferenciji Teodora Ž. Janković, zadužena za odnose s javnošću.

Tokom letnjih meseci Atelje 61 će gostovati i u Sarajevu, gde će u Umjetničkoj galeriji BiH biti upriličena izložba dela iz Nacionalne zbirke tapiserija Ateljea 61.

„Uspostavljanje saradnje sa srodnim institucijama u regionu, jednako kao i sa evropskim zemljama, te svojevrsna kulturna diplomatija naše ustanove, na listi su naših prioritetnih aktivnosti i planova u agendi aktivnosti u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ jer se naš jubilej iduće godine „poklapa“ i sa tim što će naš grad biti Evropska prestonica kulture, istakla je Janković.

Direktor ove institucije Zoran Bulatović istakao je da će stalni, bijenalni program Međunarodne kolonije „Boško Petrović“, koji se ove godine održava 21. put u prostorijama Ateljea 61 na Petrovaradinskoj tvrđavi, po prvi put za dve decenije postojanja biti baziran na strip umetnosti i prevođenju tog medija u tapiserijski.

– Naime, ideja nam je da po prvi put koloniju koja je krajem leta posvetimo strip crtačima, a da potom u radionici izradimo tapiserije po njihovim nacrtima i da sledeće godine, u okviru programa Novi Sad EPK, imamo izložbu stripa na tapiserijama, istakao je Bulatović, i istakao da pripremaju i izložbu „Virtuelne niti“ u cilju približavanja tapiserijske umetnosti mlađoj populaciji. Jedinstvena škola tkanja „Atelje 61“ započela je ovog meseca svoj novi ciklus rada, radi se i na zaštiti kulturne baštine Nacionalne zbirke tapiserija, kao i izrada Monografije povodom šest decenija rada ove institucije koja je osnovana 28. februara 1961. godine.

Podsetimo, priča počinje početkom ’60-ih godina kada su umetnici počeli da se useljavaju u ruinirane prostore Duge kasarne na Petrovaradinskoj tvrđavi. Potreba za novim izrazom će zaokupiti i viziju i svest Boška Petrovića i Etelke Tobolke, koji su bili idejni tvorci i pokretači „Ateljea 61“, te su u tadašnjem Boškovom ateljeu i osnovali ovu instituciju.

Danas, „Atelje 61“ jeste jedinstveni centar tapiserijske umetnosti u Srbiji, ali i regionu Zapadnog Balkana, te jedan od nekolicine u svetu u kojem se sistematski izvodi, neguje, čuva i populariše tapiserija.

Bogata zbirka

Atelje 61 broji više od 260 eksponata u tapiseriji, što je čini jednom od najbogatijih na evropskom kontinentu. Među eksponatima su i dela Milana Konjovića, Stojana Ćelića, Anice Oprešnik, Nade Poznanović Adžić, Nade Mančić, Jagode Bujić i brojnih drugih umetnica i umetnika, zahvaljujući izvanrednom umeću tkalja koje su vešte interpretatorke ideja i vizija umetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari