Austrijski filmski festival: Sedam uzbudljivih filmova pred publikom u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, i prvi put u Kragujevcu 1Foto promo Geissendoerfer Pictures

Manifestacija koja se kod naših filmofila ustoličila kao vrlo popularna, Austrijski filmski festival, održaće se od 20. do 25. aprila u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, i prvi put u Kragujevcu, a kako su najavili organizatori, pred publikom će biti izbor od sedam ostvarenja novije austrijske produkcije, koji će biti prikazani u selekciji “Otkriveni – filmovi novog vremena”.

U ponudi su naslovi „Iznad sveta” i “Lisica” reditelja Adrijana Goigingera, “Korset” rediteljke Mari Krojcer, “Alma & Oskar” Ditera Bernera, “Narcis i Zlatousti” i “Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog, kao i ostvarenje “Vera” , koje potpisuju Tica Kovi i Rajner Frimel.

Austrijski filmski festival: Sedam uzbudljivih filmova pred publikom u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, i prvi put u Kragujevcu 2
Foto promo Robert Brandstaetter

Najavljujući festival, Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu kaže da je za ovogodišnji program selektor, reditelj Milutin Petrović dobio odrešene ruke.

– Oduševljen sam što se rezultat odražava u veoma raznovrsnim, inteligentnim, ali takođe i prelepim filmovima za uživanje. Izdvojio bih ,,Lisicu” Adrijana Goigingera koja oduzima dah kao i regionalnu premijeru njegovog filma ,,Iznad sveta”, u kome središnje mesto zauzimaju priroda, porodica i samoća – rekao je Fajks, navodeći i zadivljujuću adaptaciju dela Hermana Hesea “Narcis i Zlatousti”, u režiji Štefana Ruzovickog.

Tu je, kako je istakao, i fascinantna kombinacija realnosti i fikcije u filmu „Vera” Tice Kovi i Rajnera Frimela, koji je osvojio nagrade za najbolju režiju i najbolju glumicu u selekciji Venice Orizzonti na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu, kao i film Ditera Bernera „Alma & Oskar”, koji dočarava eksplozivnu ljubavnu vezu slikara Oskara Kokoške i kompozitorke Alme Maler.

Austrijski filmski festival: Sedam uzbudljivih filmova pred publikom u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, i prvi put u Kragujevcu 3
Foto promo Austrijski filmski festival

Pečat ovogodišnjem festivalu, prema rečima Milutina Petrovića, daje reditelj Adrijan Goiginger, kao gost u Beogradu.

– To znači da će biti upriličeni razgovori posle projekcija njegova dva filma, a koji čine tu ogromnu razliku između običnih prikazivanja filmova i onih na ovakvim festivalima. Još jedan autor će imati fokus na ovom malom festivalu: to je stari vuk, oskarovac Štefan Ruzovicki. Uz još neke autore i ostvarenja, moj omiljeni film ove godine je “Korset”, ekstravaganca dostojna imaginarnog filma o Dragi Mašin, u režiji Maje Uzelac – rekao je Milutin Petrović.

Austrijski filmski festival: Sedam uzbudljivih filmova pred publikom u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, i prvi put u Kragujevcu 4
Foto promo FilmAG

U fokusu ovog ostvarenja rediteljke Mari Krojcer je austrijska carica Elizabeta, idolizovana zbog svoje lepote i poznata po inspirativnim modnim trendovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari