Bajaga i Instruktori večeras ipak sviraju na Španciferaju u Varaždinu 1Foto: Stanislav Milojković

Poslednja vest glasi da će poznati beogradski muzičar Momčilo Bajagić Bajaga sa Instruktorima večeras svirati u Varaždinu na Špancirfestu, uprkos „anti-Bajaga histeriji“, koja poslednjih dana prati njegove koncerte u Hrvatskoj.

Poput kolega u Karlovcu i Udruženje ratnih veterana Varaždina pokušalo je da spreči Bajagićev dolazak.

Otkazivanje koncerta u Varaždinu zatražili su pripadnici 7. gardijske brigade „Pume“ koji su ocenili da je „krajnje uvredljivo za sve Varaždinke i Varaždince, a posebice za hrvatske branitelje, organizirati nastup srpskog pjevača Momčila Bajagića Bajage, koji je tijekom Domovinskog rata zajedno sa ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podupirao velikosrpsku agresiju na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske“, prenose hrvatski mediji.

– Bajaga je nastupao dva puta u osam godina u Varaždinu. Nismo nikada imali protivljenja tom nastupu, niti negativne reakcije. Vjerojatno je to jeka onoga što se dogodilo u Karlovcu, ali Karlovac nije Varaždin – izjavio je Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, povodom zahteva branitelja.

Damir Habijan, predsednik varaždinskoga Gradskog vijeća i predsjednik varaždinskog HDZ-a, oglasio se preko društvenih mreža, gde je ocenio da su se svi „nakon završetka Svjetskog nogometnog prvenstva i sjajnog rezultata hrvatskih vatrenih, brzo vratili u hrvatsku zbilju“.

„Podjele i rasprave o ’41. i ’45. sada su se preselile na glazbene izvođače. Kada bi se 50 posto energije koju pojedinci ulažu u guranje tema koje nemaju veze s 2018. uložilo na rješavanje stvarnih problema u Republici Hrvatskoj, sigurno bi nam bilo bolje. Temeljno je pravo svakog da iznese svoje mišljenje o aktualnoj temi, ali odgovornost je izvršne vlasti da ne podliježe svakom pritisku i ne mijenja odluke ovisno o reakciji javnosti. U tome se razlikuju lideri od političara. Zabrane nikada nisu donijele ništa dobro, niti u državi kao niti u obitelji“, napisao je Habijan.

Spor oko Bajage preti da se preseli i u njegov rodni Bjelovar. Na predlog zamenice župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojane Hribljan da lokalne vlasti pozovu Bajagu na Dan grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja, reagovao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ocenom da je reč o želji za „dobivanjem jeftinih političkih poena“. On je u statusu pod nazivom ‘Besposlen pop i jariće krsti’ poručio da je to „samo još jedan dokaz i ilustracija onoga što cijelo vrijeme govori, a to je da su županije u Hrvatskoj bespotrebne, toliko bespotrebne da se dožupanica u nedostatku posla bavi organizacijom koncerata po gradovima – svoj posao ne radi, ali u tuđi se miješa“.

Bajagi se u pojedinim hrvatskim krugovima pripisuje pevanje četničkih pesama u Kninu tokom oružanih sukoba u raspadu bivše Jugoslavije, iako za to nema dokaza, a sam Bajaga je to više puta negirao.

Portal 24sata: Ratuju za Tompsona

Portal 24sata ocenjuje da je „ovo leto u Hrvatskoj obeležila „mobilizacija desnice, branitelja i Crkve“. Uz podsećanje da se dešava nešto slično onom kada su se veterani borili protiv nekadašnjeg premijera Zorana Milanovića, portal piše da „branitelji imaju rat za Marka Perkovića Tompsona, protiv drugih pevača“, uz ocenu da je „zahtev hrvatskih veterana za zabranu drugih pevača kontraproduktivan u odnosu na buku koja se dogodila zbog Tompsona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari