„Bajka o pesmi”: Izložba povodom 30 godina od smrti Desanke Maksimović u kragujevačkom Muzeju 21. oktobar 1Autor: Vasa Pomorišac

 

Povodom obeležavanja 30 godina od smrti Desanke Makasimović, i u čast nastanka i uticaja „Kravave bajke”, Muzej „21. oktobar” i Spomen-park Kragujevački oktobar organizuju izložbu pod nazivom „Bajka o pesmi”, autora Marka Terzića, istoričara i višeg kustosa ovog muzeja.

Svečano otvaranje izložbe „Bajka o pesmi” uz obraćanje najbližeg člana porodice velike pesnikinje, je sutra, u utorak, 12. septembra u 19 sati u Muzeju „21. oktobar”.

– Često se dešava da umetnička dela utiču na recipijente, da ih u različitoj meri menjaju. Značajna umetnička dela snažno svetle i van konteksta i vremena u kome su nastali. Ali veoma mali broj umetničkih dela je uspeo da prevaziđe svoju prirodu, ponajviše usled talenta i posebnog nadahnuća autora, te je postao sam način sagledavanja, identifikator i verifikator kroz koji se posmatra neka društveno politička stvarnost, proces ili neki specifičan i posebno važan događaj, kaže autor postavke Marko Terzić.

Za Muzej „21.oktobar”, po njegovom mišljenju, nema važnijeg umetničkog dela koje je nastalo na kontekstu zločina koji su nacisti počinili nad nedužnim ljudima oktobra 1941.godine u Kragujevcu i okolini, od „Krvave bajke” Desanke Maksimović.

– Izložbom „Bajka o pesmi” nastojimo da se dostojno odužimo tom posebnom umetničkom delu i njegovom nemerljivom uticaju na javno percipiranje ovog zločina, te na sam narativ oko koga je naš muzej i izgrađen, ističe on.

Izložba „Bajka o pesmi” je rezultat dugog i uzbudljivog istraživanje o fenomenu jedne pesme, ali i poziv na razmišljanje o tome da li društvena stvarnost danas uopšte može biti regenerisana uticajem umetnosti, lepote, poštenja i istine, i biti vraćena na put antifašizma i antiratnih vrednosti sa koga u našem vremenu ima sve više skretnja.

Na ovoj izložbi javnost u Srbiji će prvi put u Muzeju „21.oktobar” premijerno moći da vidi originalno rukom velike pesnikinje napisanu „Krvavu bajku” koja je pesnikinja sa sobom jako dugo nosila na javna čitanja svoje poezije, smeštenu u originalni sanduk u kome je prvi zapis te pesma bio pažljivo sakriven od nacista i njihovih pomagača u toku Drugog svetskog rata, zatim lične predmete i portret umetnice nastao pred samo pisanje ove pesme, javnosti do sada nepoznato pismo u kojem je pesnikinja morala da brani samu pesmu od previše revnosnih cenzora, dokumentovan poseban odnos Kragujevca, Muzeja „21. oktobar” i same umetnice, pesnikinju kao slavno lice nekog drugog vremena te odjeke toga u današnjici, i mnogo, mnogo toga drugog…, navodi istoričar Terzić.

Izložba „Bajka o pesmi” biće otvorena mesec dana, do 12. oktobra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari