Balkanska akademija umetnosti 1Jedan od članova, Vladislav Bajac Foto: Studio Babić

U 2018. godini i zvanično je počela sa radom Balkanska akademija umetnosti. Formalno je osnovana krajem oktobra 2017. u Bukureštu pod nazivom Academia Balkanica Europeana a pod sloganom „Balkan je srce Evrope“ (Nikola Buvije).

Akademija će u svom članstvu imati ograničen broj od 35 umetnika iz deset zemalja Balkana: Rumunije, Grčke, Bugarske, Turske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova. Za predsednika izabran je Jon Karamitru, pozorišni reditelj i glumac, direktor Nacionalnog pozorišta u Bukureštu i bivši ministar kulture Rumunije.

Generalni sekretar postao je Jordan Plevneš, dramski pisac i rektor Univerziteta za audio-vizuelne umetnosti Skopje-Pariz.

Iz Srbije za članove izabrani su: pisac i izdavač Vladislav Bajac, režiser i vizuelni umetnik Slobodan Šijan i kompozitorka Isidora Žebeljan. Osnivački komitet predložio je za počasne članove turskog pisca Orhana Pamuka, grčkog kompozitora Vangelisa i konceptualnu umetnicu srpskog porekla Marinu Abramović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari