barbra strajsendFoto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Nakon šest decenija u šoubiznisu, Barbara Džoan Barbra Strajsend odlučila je da okonča svoju karijeru u velikom stilu, i to objavljivanjem memoara pod nazivom „Zovem se Barbra“.

Na skoro hiljadu stranica, pevačica i glumica Barbra Strajsend opisala je mnoge ključne trenutke svoje zavidne i plodonosne karijere, uključujuči i susrete sa raznim poznatim ljudima.

Njeno detinjstvo obeležio je gubitak oca kada je imala samo 15 meseci, nakon čega nije baš gajila simpatije prema očuhu, već je mušku figuru tražila u liku svog dede.

Sa druge strane, njena majka joj je slala loše komentare na račun njenih nastupa, kako joj uspeh ne bi previše „naduvao ego“.

Mlada Barbara Strajsend to je prihvatila kao najveću moguću motivaciju da mora da uspe u životu uprkos svim preprekama i zlim jezicima.

A put do uspeha započela je u noćnim klubovima i teatrima na Brodveju, nakon čega je 1963. godine snimila debi album „The Barbra Streisand Album“, nagrađen sa dve Emi nagrade.

Potom je dobila ulogu u Brodvej predstavi „Funny Girl“, za šta je nominovana za nagradu Toni, a onda je odigrala i u istoimenoj filmskoj adaptaciji, za koju je nagrađena Oskarom.

Ušla je u istoriju kao prva žena koja je pisala, producirala i režirala film u kome je tumačila i glavnu ulogu, a u pitanju je ostvarenje „Yentl“ iz 1983. godine.

Ujedno je i prva žena koja je osvjoila Zlatni globus za najbolju režiju, za gorepomenuto ostvarenje, a taj rekord držala je 37 godina.

Takođe je jedna od retkih umetnika sa tituom EGOT, odnosno onih koji su osvojili nagrade Emi, Gremi, Oskar i Toni.

Barbra Strajsend nije htela da operiše nos

Uprkos tome što su je mnogi obasipali komplimentima na račun izgleda, a među kojima su Marlon Brando i princeza Dajana, mnogima je smetao njen nos.

Na početku karijere su ga toliko isticali da je u novinama dobijao više mesta nego njeni nastupi u klubovima, teatrima i na filmu, ali nju to nikad nije pokolebala.

Nije želela da operiše nos, jer se plašila da joj se neće dopasti novi izgled i da bi to moglo da utiče na njen glas i odlučila je da se probije na scenu takva kakva jeste.

Imala je turbulentni ljubavni život, kroz koji su prošli Don Džonson, Ričard Gir, Klint Istvud, Andre Agasi i drugi, a udala se dvaput – prvi put za Eliota Gulda i drugi za Džejmsa Brolina.

Još pre 40 godina, Džeklin Kenedi Onazis joj je rekla da bi trebalo da napiše memoare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari