Beldoks: Prikazana regionalna premijera filma "Mariupolis" u čast autora ubijenog u ratu u Ukrajini 1Foto: BETAPHOTO/Katarina Sremcevic

U okviru 15. Beldoksa beogradskoj publici večeras je prikazana posebna projekcija u čast Mantasa Kvedaravičiusa – litvanskog reditelja, arheologa i antropologa koji je početkom aprila ubijen u Mariupolju dok je snimao novi dokumentarni film.

Film „Mariupolis“ iz 2016. godine je vizuelni moćan omaž gradu na obali pred kojim je rat i uništenje, dat kroz prikaz svakodnevnog života.

„Radi se o veoma posebnom filmu o opsadi Marijupolja 2014. godine. Mi svi sada uživo posmatramo uništavanje, agoniju ovog grada“, rekla je zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji Dorotea Gizelman.

Zamenik ambasadora Ukrajine Marko Martinjuk zahvalio se na interesovanju za njegovu zemlju i film o njoj.

„Pre tri meseca u tom gradu (Mariupolju) je živelo 450.000, koliko živi u Novom Sadu i Kragujevcu. Ruska vojska je sada gotovo uništila ovaj grad“, dodao je.

Mantis je rođen 1976. godine i školovao se na Kembridžu. Godine 2019. Kvedaravičius je snimio svoje poslednje završeno ostvarenje Parthenon, hibridni žanr dokumentarnog i igranog filma koji prati tri godine etnografskog istraživanja sprovedenog na  lokalitetima u Odesi, Istanbulu i Atini.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks završava se večeras dodelom nagrada i filmom „Napolju“ ukrajinske rediteljke Olge Žurbe (Olha Zhurba).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari