Beleške grupe Igls o albumu Hotel California predmet sudskog spora u Njujorku 1Foto:(AP Photo/Mary Altaffer)

Lider rok grupe „Igls“ (Eagles) Don Henli (Henly) predstavio se danas kao žrtva „iznude“ na suđenju u Njujorku protiv trojice muškaraca optuženih da su pokušali da prodaju stotinu ukradenih stranica rukom pisanih beleški o albumu „Hotel California“ iz 1976. godine.

Nažvrljane stranice, koje su se pojavljivale u velikim sveskama, bile su „proizvod našeg rada“, „glupe stvari koje smo pisali“ pre nego što smo stigli do albuma i hita „Hotel California“, izjavio je Henli ispitan kao svedok.

Henli (76) osnivač, pevač i bubnjar benda, rekao je da te beleške nisu bile predviđene za javnost i dodao da ih neće nikad pokazati.

Ispred njega na optuženičkoj klupi sedela su trojica muškaraca iz sveta kolekcionarstva. Svi su se izjasnili da nisu krivi i pobijaju bilo kakvu nezakonitu radnju, navodeći da su legalno pribavili sporne stranice.

Slučaj datira s kraja 1970-ih, kada su beleške poverene autoru buduće biografije benda, ali ih nije nikada vratio. Henli je rekao da to smatra krađom, dok je odbrana na suđenju navela da to nije krađa pošto autor biografije, čije ime nije saopšteno, nije sudski gonjen.

Prema tužiocima na Menhetnu, autor je 2005. godine prodao stranice Glenu Horovicu (Glenn Horowitz), trgovcu retkim knjigama, koji ih je potom prodao Kregu Insiardiju (Craig Inciardi) i Edvardu Kosinskom (Edawrd). Njih trojica su na sudu.

Godinama posle raspada grupe, koja se u međuvremenu ponovo okupila, Henli je na internetu 2012. godine video nekoliko stranica tih beležaka.

Posle konsultacije sa advokatom, Henli je otkupio te beleške za 8.500 dolara smatrajući da je efikasnije i praktičnije da sam kupi ono što pripada bendu.

Međutim, nekoliko godina kasnije pojavile su se druge stranice tih beležaka koje se baš odnose na pisanje hita „Hotel California“.

„Već sam jednom bio iznuđen da platim“, rekao je Henli, koji se 2016. godine obratio tužilaštvu Menhetna, koje je pokrenulo postupak.

Suđenje će trajati nekoliko dana.
Foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari