Benksi potvrdio: Grafiti u Ukrajini su njegovi 1Foto: Profimedia

Nekoliko dana nakon što su se u ukrajinskom gradu Borodjanka osvanuli prvi grafiti strit art umetnika Benksija, koje je zatim on postavio i na svoj Instagram, krenula su nagađanja, da li je čuveni anonimni umetnik zaista posetio Ukrajinu ?

Sada je stigla potvrda od umetnika lično.
Banksi je potvrdio vest za „Art Njuzpejper“ nakon što se u ukrajinskom gradu Borodjanka, koji se nalazi oko 70 kilometara severozapadno od Kijeva, pojavio niz grafita za koje se sumnja da su njegovi. Ostali radovi se nalaze u Kijevu i drugim gradovima u tom regionu, piše RTS.
Prvo identifikovano umetničko delo, koje je postalo viralno tokom vikenda, prikazuje gimnastičarku kako balansira na gomili ruševina na strani zgrade oštećene udarima granata.
Fotografije grafita pojavile su se u petak na društvenim mrežama sa jednostavnim natpisom „Borodjanka, Ukrajina“.
Drugi grafit prikazuje malog dečaka u kimonu, koji obara odraslog čoveka na leđa. Neki su tu sliku povezali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kome je Svetski tekvondo ranije ove godine oduzeo počasni crni pojas, iako Benksi nije javno komentarisao sliku ili njeno značenje.

Benksi potvrdio: Grafiti u Ukrajini su njegovi 2
Benksi, foto: Profimedia

Ostali grafiti prikazuju dvoje dece koja koriste metalnu zamku za rezervoar kao klackalicu, i ženu sa uvijačima za kosu i gas maskom koja drži aparat za gašenje požara.
Mesto Borodjanka je bila posebno teško pogođena ruskim vazdušnim napadima i granatiranjem u prvim danima invazije zemlje na Ukrajinu, pri čemu su mnoge zgrade pretvorene u gomile ruševina.
U njemu je pre rata živelo 13.000 ljudi, ali je većina pobegla nakon ruske invazije. Ono što je ostalo od grada tada su zauzele ruske snage 28. februara. Grad se vratio pod ukrajinsku kontrolu 1. aprila.
To je ujedno i prva serija Benksijevih grafita koja se pojavila od prošlog leta kada je Benksi ostavio svoj prepoznatljivi trag na više lokacija britanskih primorskih gradova.
Prošle godine, Benksi se usredsredio na prikupljanje novca za društvene i političke svrhe, prodajući radove na aukciji za rekordnih 23,1 milion dolara za britanske zdravstvene organizacije i prodajući majice u znak podrške antirasističkim demonstrantima uhapšenim zbog rušenja statue trgovca robljem Edvarda Kolstona u Bristolu.

Benksi potvrdio: Grafiti u Ukrajini su njegovi 3
Benksi, foto: Profimedia

Nakon što je potvrđeno njegovo autorstvo grafita, mnogi Ukrajinci su se zahvalili Benksiju u komentarima objavljenim na društvenim mrežama.Benksi je jedan od najpoznatijih svetskih umetnika – a pritom je ostao potpuno anoniman.

Benksi je stekao slavu sa šablonskim dizajnom oko Bristola ranih 1990-ih. Ali tokom godina, primeri njegovog rada pojavili su se u Parizu, Njujorku i Park Sitiju, u Juti

Mediji ga često opisuju kao „neuhvatljivog“ i „tajnovitog“, „gerilskog uličnog umetnika“ ima legiju obožavalaca među kojima su i poznate ličnosti sa A liste, piše BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari