Benksijevo delo koji razotkriva nasilje u porodici ostao bez ključnog detalja: Uklonjen zamrzivač sa murala o nasilju nad ženama 1Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Benksijev mural koji prikazuje domaćicu iz 50-ih godina prošlog veka sa natečenim okom i bez zuba koja gura muškarca u napušteni zamrzivač, ostao je bez materijalnog dela nakon što je uprava grada uklonila zamrzivač.

Britanski ulični umetnik Benksi napravio je mural za Dan zaljubljenih koji razotkriva nasilje u porodici kao mračnu stvarnost zanemarenu na najromantičniji dan u godini, piše N1.

Umetničko delo koje je Benksi na svojoj internet stranici nazvao “Maskara za Dan zaljubljenih”, osvanulo je na zidu u primorskom gradu Margejtu na istoku Engleske u nedelju uveče.

Umetnik je temom naglasio problem nasilja nad ženama, simbolično odabravši najromantičniji dan u godini.

Prikazuje karikaturnu sliku domaćice iz 1950-ih, koja nosi žute rukavice za pranje posuđa i plavu kecelju, koja gura svog muža u zamrzivač. Prikazano je da je žena nasmejana uprkos tome što ima natečeno oko i zub koji nedostaje.

Komad – prvi put viđen u utorak – koristio je pravi zamrzivač, kojeg je općinsko veće ocenilo opasnim po sigurnost. Veće je saopštilo da će ga vratiti “kada bude bezbedno”.

Pravi zamrzivač, koji je bio integralni deo murala, uklonjen je rano ujutro.

Lokalne vlasti su sopštile da je crtež osvanuo na zidu na privatnom posedu, a zamrzivač je uklonjen pošto je bio na javnoj površini.
U izjavi gradskog veća stoji: “Frižider sa zamrzivačem za koji se veruje da je bio deo instalacije uklonili su operativci veća iz sigurnosnih razloga jer se nalazio na javnoj površini.”

Dodaje se: “Kontaktiraćemo vlasnika imovine kako bismo razgovarali o opcijama za očuvanje umetničkih djela za okrug.”

Benksi je britanski umetnik koji nikada nije potvrdio svoj puni identitet. Započeo je svoju karijeru farbajući zgrade sprejom u Bristolu u Engleskoj i postao jedan od najpoznatijih svetskih umetnika.

Zaradio je svetsko priznanje za svoju duhovitu, često satiričnu uličnu umetnost.

Benksi nudi nekoliko naznaka o svom radu koji se obično pojavljuju na javnim lokacijama preko noći, piše ABCNews.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari