Beogradska premijera „Galeba“ u Narodnom pozorištu: Kultna komedija Čehova o sujeti, sebičnosti, velikim i malim strastima, traganju za ljubavlju... 1Foto promo NP Sombor

Produkcija Narodnog pozorišta Sombor, nova inscenacija „Galeba“, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, doživeće beogradsku premijeru u ponedeljak, 6. novembra u 19.30, na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Ovo antologijsko delo Anton Pavlovič Čehov napisao je između 1895. i 1896. godine, prvi put je izvedeno 17. oktobra 1896. u peterburškom Aleksandrijskom teatru, i od tada, do danas, „Galeb“ je jedna od najpopularnijih i najizvođenijih komedija na scenama širom sveta.

O svojoj predstavi Nešković je zapisao:

„Dugo imam želju da se bavim „Galebom“ kao komedijom istražujući zašto je to podnaslov drame, s obzirom na to da se mnogi ljudi nakon čitanja zapitaju zašto je Čehov to nazvao komedijom i šta je tu smešno. Ova drama mi daje prostora da preispitujem stvari koje me zanimaju kao reditelja: Gde živi žanr? Na sceni ili u glavi gledaoca? (…)“.

U „Galebu“ ima još nešto što je meni blisko i važno: to je priča o ljudima koje ja poznajem i koji me okružuju. Od nastanka „Galeba“ je prošlo skoro 130 godina, svet se promenio na mnogo načina, ali ljudski odnosi, slabosti, karakteri – ne.

Sebičnost, razmaženost, sujeta, pogrešni odabiri, velike i male strasti i traganje za ljubavlju, onom istinskom između majke i deteta, kao i ljubavnika – sve to isto i ja i svi mi danas imamo oko sebe, živimo to i sa tim ljudima, mi smo ti ljudi“, istakao je Milan Nešković.

Uloge tumače Ivana V. Jovanović, Nikola Knežević, Srđan Aleksić, Ana Rudakijević, Pero Stojančević, Julija Petković, Saša Torlaković, Ninoslav Đorđević i Stefan Beronja.

„Galeb“ je urađen u prevodu Kirila Taranovskog, a u autorskom timu su i scenografkinja Marija Kalabić, kostimografkinja Biljana Grgur, kompozitorka i autorka songova Duda Buržujka, dok su za scenski pokret i scenski govor zaduženi Andreja Kulešević i Saša Latinović.

Beogradska premijera „Galeba“ u Narodnom pozorištu: Kultna komedija Čehova o sujeti, sebičnosti, velikim i malim strastima, traganju za ljubavlju... 2
Foto promo NP Sombor

Somborska verzija Čehovljevog „Galeba“ sa rediteljskim potpisom Milana Neškovića premijerno je izvedena 25. novembra prošle godine, povodom 140. godina od osnivanja Pozorišta, i sa uspehom se izvodu na gostovanjima i festivalima.

„Činjenica da je Narodno pozorište Sombor imalo sluha i hrabrosti da mi dopusti da postavljam sva pitanja i bavim se studiozno i intimno ovom dramom, samo potvrđuje da je taj teatar jedan od poslednjih bastiona odbrane one prave i čiste pozorišne umetnosti koja dopušta istinsku slobodu, koju verovatno i galeb oseća u letu“, izjavio je Nešković pred premijeru „Galeba“.

Beogradska premijera „Galeba“ u Narodnom pozorištu: Kultna komedija Čehova o sujeti, sebičnosti, velikim i malim strastima, traganju za ljubavlju... 3
Foto promo NP Sombor

Ova predstava je i njegova treća režija u Somboru.

„Iako se često osećam kao trgovački putnik razapet između studenata i gradova u kojima režiram, opet u ovom pozorištu pronalazim potpunu istraživačku slobodu, mir i uvek grupu posvećenih zaverenika koji se tokom dva meseca upuštaju u borbu sa neizvesnim krajem. Ima li veće radosti od takvog poverenja? I nek je zbog toga slava pozorištu“, istakao je Nešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari